Kimyasal madde ihracatı Nisan ayında rekor kırdı


İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü nisan ayında 3,32 milyar dolarlık rekor ihracat gerçekleştirdi. Mart ayında lider sektör konumuna yükselen kimya sektörü, nisan ayında da en çok ihracat yapan sektör olarak üst üste ikinci kez birinci sektör oldu. Sektörün ihracatı, geçen yıla kıyasla yüzde 53 büyüdü. Bu yıl ilk dört aylık dönemde yapılan toplam ihracat ise yüzde 45 artarak 10,8 milyar dolara ulaştı. 

Kimya sektörünün nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Kimya sektörü olarak ihracat performansımız artmaya devam ediyor. İki aydır üst üste ihracatta lider sektör olduk. Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz 3,3 milyar dolar ile aylık bazda yeni ihracat rekorumuzu kırdık. Nisan ayında ihracatımız yüzde 53 artarken ilk dört aylık ihracatımız ise yüzde 45 artarak 10,8 milyar dolara ulaştı. Nisan ayında en çok mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar ihracatını gerçekleştirdik. En çok ihracat yaptığımız ilk üç ülke ise Hollanda, ABD ve Güney Afrika Cumhuriyeti oldu. Bu performansla devam ettiğimiz sürece yıl sonu hedefimiz olan 28 milyar doları kolaylıkla aşacağımıza inanıyoruz. Diğer yandan Rusya-Ukrayna krizinin emtia ve enerji fiyatlarına baskı uygulaması yükselen fiyatların uzun bir süre daha bu şekilde devam edeceğini işaret ediyor. Ayrıca küresel enflasyon baskısı da bizleri etkileyen önemli bir faktör. Bu zorlu koşullara rağmen ihracatçılarımız Avrupa Birliği ve ABD gibi ülkelerin alternatif tedarikçi arayışı noktasında fırsatları değerlendirmeye çalışıyor. Türk ürünlerimizin bu hedef pazarlardaki talep artışını karşılaması ihracat rakamlarımıza da yansıyor. İKMİB olarak bu yıl sonuna kadar devreye almayı planladığımız Kimya Teknoloji Merkezi (KTM) ile yüksek katma değerli ürünler üretilmesini ve firmalarımızı daha rekabet edebilir konuma yükseltmeyi amaçlıyoruz. Hedefimiz 2030 yılında kalıcı olarak sektörel birinciliğe ulaşmak, toplam sektörel ihracatımızı 50 milyar dolar üzerine ve birim kilogram ihracat değerimizi 1,5 doların üzerine çıkarmak olacak” dedi.

Adil Pelister

Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülke Hollanda oldu

DİĞER HABERLER
Müjdeler Olsun...!

Hollanda, Nisan ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Nisan ayında Hollanda’yı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise ABD, Güney Afrika Cumhuriyeti, Romanya, İtalya, Almanya, İspanya, Irak, Mısır ve İngiltere oldu. Nisan ayında ilk 10 ülke arasında en çok artış yüzde 2044,75 ile Güney Afrika’da oldu.

Nisan ayında Hollanda’ya yapılan kimya ihracatı 258 milyon 389 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 97,51 arttı. Nisan ayında Hollanda’ya en çok ihraç edilen ilk beş ürün grubu sırasıyla “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “organik kimyasallar”, “plastikler ve mamulleri”, “anorganik kimyasallar” ve “uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun” oldu.  

2022 yılı Ocak-Nisan döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Hollanda, İtalya, ABD, Almanya, Romanya, Lübnan, İspanya, Irak, Belçika ve İngiltere olarak ilk onda yer aldı.

Nisan ayında en çok “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler” ihracatı gerçekleştirildi

Mart ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler ihracatı, 1 milyar 80 milyon 407 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 1 milyar 19 milyon 483 bin dolarlık ihracatla plastikler ve mamulleri yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 278 milyon 360 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. ‘Anorganik kimyasallar’ı takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘organik kimyasallar’, ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’, ve ‘yıkama müstahzarları” oldu. 

DİĞER HABERLER
Özbekistan'a kimya ihracatı yüzde 18 arttı.

Nisan ayında organik kimyasallardaki ihracat artışı yüzde 147,71 olurken, ihracat değeri 170,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.


10 Mayıs 2022. 13:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x