Tarım kredisi kullanan çiftçi sayısı 1 milyon 300 bini geçti


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu ve özel bankalardan tarım kredisi kullanın çiftçilerle ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, “Kamu ve özel bankalardan ayrı ayrı kredi kullanan çiftçi ve besici sayısı kaçtır? Toplam çiftçi borçlan tutan ne kadardır? Özel ve kamu bankalarda ayrı ayrı takibe düşen çiftçi sayısı kaçtır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt Bakan Nurettin Nebati, “2021 Aralık dönemi itibarıyla, kamu bankalarının stok nakdi tarım kredisi gerçek kişi müşteri sayısı 852.871 iken özel bankaların stok nakdi tarım kredisi gerçek kişi müşteri sayısı 453.567’dir” açıklamasında bulundu. 

Çiftçi kredi borcu ile yaşıyor

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Nebati’nin verdiği bilgiye göre kamu ve özel bankalardan tarım kredisi kullanın çiftçi sayısının 1 milyon 300 bini geçtiğine dikkat çekerek, “Çiftçi, ürünü maliyetini bile kurtaramadığı  için banka kredileri ile ayakta kalmaya çalışıyor ve kredi kullanıyor. Hasat dönemi kazandığı ile kredi borcu ödemeye çalışıyor.Çiftçiler AKP’den önce ürünü hasat ettiğimizde köye kasabaya dönmeden önce gelirimizle ihtiyacımızı karşılamaya esnafa koşardık.Düğünlerimizi yapardık.Çoluk çocuğa bir şeyler alırdık.Şimdi hasat bitiyor.Ürünü satınca ilk koştuğumuz yer banka oluyor.Bir an önce ödememizi yapalım da banka kredi borcunda faize düşmeyelim.Elde avuçta olanı verelimde kapımıza icra gelmesin” diye çalışıyoruz dediklerini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

Kooperatif Kredi kullanan sayısı

DİĞER HABERLER
Kirişçi: Çiftçinin istediğini ekip dikme devri kapanacak

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, tarım kredi kooperatiflerinden kredi kullanan çiftçi sayısı ile ilgili sorusuna Bakan Nebati  356 bin 683, kredi kullanıp takibe düşen çiftçi sayısının ise binde 2 olduğunu açıklamıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle ürünü değer bulmayan ve tarım kredi kooperatiflerinden çektiği kredileri ödeyemeyen çiftçilerden Tarım ve kredi kooperatifinden kredi kullanan çiftçi sayısı ,son bir yılda süresi geldiğinde ödemeyip faize düşen kişi sayısı,İcra işlemi yapılan kişi sayısı nı da Bakan’a sormuş,Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan ortak sayısı 356 bin 683 olduğunu açıkladı.

Bakan Nebati  2021 yılında takibe alınan ortak sayısının ise yaklaşık olarak binde 2 olduğunu belirtmişti. Gürer”Bu veriler ışığında Banka ve Tarım Kredi Kooperatifinden kredi kullanan çiftçi  1 milyon  657 bine eriyor.Görünen o ki kredi almadan çiftçilik yapan kalmamış gibi.Tüm Çiftçiler kredi kullanarak borcu borçla döndürmeye çalışıyorlar.Borçlanmadan çiftçilik yapılamaz duruma gelinmiş.Sermayesi kredi borcu.Ana sermaye borç olunca üründe maliyeti karşılamazsa çiftçi hali duman oluyor .” diye konuştu.


21 Mayıs 2022. 15:10
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x