Dev gıda fuarına isim konulamadı


Uzun seneler Almanya’da yapılan Anuga Gıda Fuarı, Türkiye’ye geliyor. Fuarın tarihinde mutabakata varılırken, isim konusunda belirsizlikler devam ediyor.

Uzun seneler Almanya’da yapılan Anuga Gıda Fuarı, Türkiye’ye geliyor. Fuarın tarihinde mutabakata varılırken, isim konusunda belirsizlikler devam ediyor. Organizasyonun Türkiye’ye büyük faydaları olacağını vurgulayan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mete:, “Bu fidanları, tohumları ekmemiz gerekiyor; çünkü yüz binlerce insan geliyor” ifadelerini kullandı.

NAKLİYEDE YÜZDE 5 AVANTAJ

İhracatçının Türkiye’nin konumundan etkin bir biçimde yararlanamadığından yakınan Zekeriya Mete: “Türkiye’nin yaklaşık 130 milyar dolar ihracatı, 160-170 milyar dolar da ithalatı var ve ortalama 300 milyar dolar ediyor. Normalde bir nakliye maliyetini ortalama yüzde 5 diye kabul ederseniz arkadaşılarımız ürünleri fob ya da cif alır. Hâlbuki biz malı alırken Türk forwarderleri, brookerleri kullanabilirsek minimum yüzde 5 nakliyeden katma değer ülkemizde kalır ve bu da senelik 15 milyar dolara tekabül eder” dedi.

En fazla ülkeye ihracat yapan sektör

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mete: “Almanya’da ISM çikolata-şekerleme fuarı ki alanında en büyük fuardır. Chicago şekerleme fuarı, Rusya genel gıda fuarı ve Endonezya’da Türk ihraç ürünleri fuarı olmak üzere her sene dört adet fuarı mutat olarak yapmaktayız. Sektörümüz 220 ülkeye ihracat yapan çok dinamik bir sektör ve Türkiye İhracatçılar Meclisi içinde en fazla ülkeye ihracat yapan sektör konumunda. 1998’de yaklaşık 250 milyon dolar seviyelerinde olan ihracatımız bugün 1,3 milyar dolar seviyelerine geldi. Dünya ile rekabet yapıyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
Sahte bal '30 saniyede'tespit edilebilecek

Şeker alışı dünyadan yüzde 10 daha pahalı

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mete “Şeker alanında çok iyi olmamıza rağmen seneler itibariyle dünya piyasalarında yüzde 10 ile yüzde 17’ye varan oranlarda pahalı fiyat şeker alımı oranımız var. Seneler itibari ile diyorum çünkü şekerin tonu 300 ABD Doları’ndan başlayarak şu anda sanıyorum 600-700 ABD Doları bandında. Bu oranlardaki pahalı fiyat alımı ile dünya ile rekabet etmek çok güç ama o kadar geniş ve dinamik bir sektörümüz var ki bunu başarabiliyoruz” diye konuştu.

KÖTÜ KOMŞU EV SAHİBİ YAPTI

Fuarın Türkiye’ye taşınması konusundaki görüşmeleri yürüten İstanbul İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Mete, “Alman yöneticiler de vize uygulamasından bıktı” diyor. Dünyanın en büyük gıda fuarının Türkiye’de yapılacak olmasının bir kazanç olduğunu da ifade eden Mete sözlerini şöyle sürdürüyor: “İşadamına uygulanan Schengen duvarı bize farklı bir kazanç olarak geri döndü. Kötü komşu insanı ev sahibi yapar örneğini yaşadık. Ayrıca Alman işadamları ve fuar yöneticileri de uygulanan vize prosedürlerinden bıktı. Biz fuarın Türkiye’ye getirilmesi görüşmelerinde dahi vize engeline takıldık. Benim başvurum 3 kez reddedildi.”

DİĞER HABERLER
Yöresel lezzetlerden Başkan'a Özel Künefe

ZİYARETÇİ İKİ KAT ARTACAK

Mete, fuarın Türkiye’de olmasının katılımcı sayısını da artıracağını ifade ediyor. Schengen nedeniyle Ortadoğu ve Afrika’daki işadamlarının da sıkıntı yaşadığını anlatan Mete, “Biz gelecek yıl katılımda rekor bekliyoruz. Alman yetkililer de bunun farkında ve fuara özel yeni imaj ve tanıtım çalışmaları yürütülüyor. Uzun vadede hedef ziyaretçi ve katılımcı sayısını iki katına çıkarmak” diyor.

 

 

 


5 Eylül 2011. 14:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x