Marmarayı Tükettik…!


TUDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, 5-6 yıl içinde Marmara Denizi’nde lüfer kalmayacağını belirterek ‘Marmara Denizi yakında, ‘deniz anası denizi’ olacak’ dedi. ‘Marmara Denizi bizim yatak odamız ve onu kirletiyoruz’ diyen Prof. Dr. Öztürk, ‘Ülkede adam gibi bir burjuvazi olsa kültüre suya sahip çıkar.’ diye konuştu

SOS veren Marmara Denizi’nin sorunları, 10 yıl aradan sonra ikincisi düzenlenecek ‘Marmara Denizi Sempozyumu’nda ele alınacak. 25-26 Eylül tarihlerinde Yunus Emre Kültür Merkezi’nde Bakırköy Belediyesi’nin desteğiyle Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nca düzenlenecek sempozyumda depremden, kirliliğe Marmara Denizi’nin tüm sorunları bilim adamlarınca ele alınacak. Sempozyuma 1681’de Marmara Denizi’nin ilk akıntı ve derinlik haritasını yapan Ferdinand Marsigli’nin torunu Prof. Nadia Picardi de katılacak.

MARMARA YATAK ODAMIZ
Marmara Denizi’nin durumunu anlatan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, 5-6 yıla kalmaz ‘Marmara’nın kraliçesi’ denilen lüfer balığına rastlanamayacağını söyledi. Marmara Denizi’nin çevresinde 20 milyon kişinin yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, bu alanın sadece yüzde 20’sinde arıtma bulunduğunu söyledi.  Sorunların katlanarak arttığını söyleyen Öztürk, Marmara’nın küçük avlara bırakılması gerektiğini belirterek, büyük teknelerin okyanuslarda ve Akdeniz açıklarında avlanması gerektiğini söyledi.

DİĞER HABERLER
Hamsinin Marmaris'te ne işi var?

ADAM GİBİ BURJUVAZİ OLSA …
‘Marmara Denizi bizim yatak odamız ve onu kirletiyoruz’ diyen Prof. Dr. Öztürk, ‘Yalılarda oturanları denize çöp atarken görüyorum. Bilinç çok az. Ülkede adam gibi bir burjuvazi olsa kültüre suya sahip çıkar. Bugün burası kirlenirse, yarın Göcek’e giderim diye düşünüyorlar. İstanbul’un 32 kilometrelik sahilinde oturmayı hak eden çok az kişi var’ diye konuştu.

‘Deniz anası denizi’
‘Beykoz Belediyesi’nin amblemi kalkan balığıdır. Çünkü eskiden Beykoz Kalkanı diye bir şey vardı. Bitti çünkü Boğaz kirlendi. Temiz denizleri seven balıklar ortadan kalkıyor. Marmara’da kirlilikten köpürüyor. Köpükten sonra deniz anası oluyor. Deniz anasını yiyen uskumru, istavrit gibi balıkları yok ettik. Marmara denizi yakında deniz anası denizi olacak. Bir de Hint Okyanusu’nda görülen Balon balığı ve deniz anaları görülmeye başlandı.’

Çukurlar isimlendirilecek
Sempozyumda Boğazlar, enerji, gemi trafiği, deprem gibi konularında ele alınacağını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, Marmara Denizi’nde bulunan ve her bir yer bilimci tarafından farklı adlandırılan bin metrenin üzerindeki üç büyük çukura da isim vereceklerini söyledi.

BALIKLAR HANGİ ÜLKEDEN?
– Uskumru – Norveç
– Orfoz – Moritanya
– Isktakoz – Kanada
– Sardalya – Yunanistan
– Kalkan – Ukrayna
– Ahtopot – Hindistan, Pakistan
– Kalamak – Hindistan, Pakistan
– Mercan – Yunanistan
– Barbunya – Fas ve Moritanya
– Orfoz – Senegal ve Moritanya
– Ringa – Norveç
– Somon – Norveç
– Karides – Tayland, Endonezya, Malezya
– Havyar – Rusya, Ukrayna, Azerbaycan

DİĞER HABERLER
Haftada iki gün balık yaşam boyu sağlık

16 Eylül 2010. 08:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x