Yurt Dışı Taşımacılığında STS Dönemi


Ulaştırma Bakanı Yıldırım, STS’nin karayolu taşımacılığını emniyetli hale getirmeye yönelik bir düzenleme olduğunu söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sayısal Takograf Sistemi’nin (STS) yılbaşından itibaren karayoluyla yurt dışına taşımacılık yapan tüm yeni araçlarda zorunlu olacağını ve mevcut araçların da peyderpey gönüllülük esasına göre bu sisteme geçeceğini bildirdi.

Ulaştırma Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan ve uluslararası karayolu taşımacılığında kullanılan ticari yük ve yolcu araçlarındaki sayısal takografların TOBB tarafından üretilmesine yönelik protokole ilişkin teslim töreni yapıldı.

TOBB’da gerçekleştirilen törende konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, STS’nin karayolu taşımacılığını emniyetli hale getirmeye yönelik bir düzenleme olduğunu söyledi.

TOBB ile taşımacılığa yönelik farklı konularda da işbirliği yaptıklarını anlatan Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığının bu alana yönelik iş yükünün yarısını TOBB’un üstlendiğini ifade etti.

Yeni işbirliği alanlarında kamyon, otobüs ve tır gibi ticari araçları kullanan sürücülerin hızlarını ve çalışma saatlerini kontrol edebilen özel çipli kartların TOBB tarafından üretildiğini kaydeden Yıldırım, bu kartlarla sürücülerin tüm faaliyetlerinin kayıt altına alınacağını, silinme gibi suistimallerin de ortadan kalkacağını vurguladı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, STS’nin 2006’dan beri tüm AB ülkelerinde zorunlu olduğunu, Türkiye’de de 2011 yılı Ocak ayından itibaren zorunlu hale getirileceğini belirterek, “Bu yılın ocak ayında bu görev Başbakanımız tarafından bize verildi. Rekor denilebilecek kısa bir sürede, başka ülkelerin 1-2 yılda halledemediği işleri bir kaç ayda hazır hale getirdik. Yılbaşından itibaren karayoluyla yurt dışına taşımacılık yapan tüm yeni araçlarda bu sistem olacak ve peyderpey de mevcut araçlar gönüllülük esasına göre bu sisteme geçecek” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
22.Kalite Kongresi 12-13 Kasım'da Düzenleniyor

Takograflar sayesinde sürücülerin her türlü faaliyetinin görülebileceğine işaret eden Yıldırım, kazaların çoğunun insan hatasından kaynaklandığını, bu nedenle de sistemin önem taşıdığını dile getirdi.

“AB bölgesinde bu sistemin en ucuz kurulabileceği ülke Türkiye oldu”

Yıldırım, sistemi çok kısa sürede hayata geçirebildiklerini ve AB ülkelerinde 80-160 liradan satışa sunulan bu kartların Türkiye’de üst sınır 50 TL olmak üzere dağıtılacağını kaydetti. Yıldırım, “AB bölgesinde bu sistemin en ucuz kurulabileceği ülke Türkiye oldu” dedi.

Takograf kartlarının Avrupa’ya taşımacılık yapan araçlara 1 Ekimden itibaren dağıtılmaya başlanacağını, 1 Ocak 2011’de bu araçlarda kullanımının zorunlu hale geleceğini anlatan Bakan Yıldırım, bir soru üzerine de şunları söyledi:

“Şu anda yurt dışı için geçerli. AB ülkeleri, 2011 başından itibaren Avrupa’ya taşımacılık yapan yeni teslim edilmiş araçlara mecburi hale getirdi. Ama bu hem yurt içinde hem de yurt dışında lazım olan bir şey. Yurt içinde de zorunlu hale getirmek için düşüncelerimiz var ama alt yapı lazım, bunun önemini anlatmamız lazım. Çok büyük külfeti de yok. Bir şey kaybetmeyip, kazanacaklarını anlatacağız. İstiyoruz ki bu, sektörün gönüllülükle yapacağı bir şey olsun ama olmazsa sektörün koşullarına bakıp zorunlu hale de getirebiliriz.”

DİĞER HABERLER
İslami Ekonomi Sempozyumu'nun 34'üncüsü Arabistan'da gerçekleştirilecek

17 Eylül 2010. 09:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x