Perakende Et ve tavuk ürünleri KDV’si %1 olsun


Perakendeci KDV’de indirim istedi, bakanlık inceleme başlatacak

TPF Başkanı Selamet Aygün, et ve tavuk ürünlerinde KDV oranının toptanda olduğu gibi perakende de yüzde 1’e düşürülmesi gerektiği çağrısında bulundu. Toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise çağrıya, “KDV oranı ile ilgili çalışma benim bakanlığımla alakalı değil ancak etkisi benim alanıma yansıyor. Konuyla ilgili notlarımızı aldık. İnceleme başlatacağız” şeklinde karşılık verdi.

Türkiye’de 100 milyar liralık pazar büyüklüğüne ulaşan gıda perakendecileri ‘Kartepe Perakendeciler Zirvesi’ nde buluştu. Zirvede konuşan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Selamet Aygün, et ve tavukta KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini, ancak bu indirimin perakendeye yansımadığını ifade ederek, “Toptanda KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indi. Ancak bu perakendeye yansımadı. Biz bununla ilgili bir düzenleme istiyoruz” dedi. Aygün, temel gıda maddeleri olan sebze ve meyvede de KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye’de organize perakende sektörünün 3-5 büyük firmanın tekelinde olduğunu söyleyen Aygün, bu lobinin kırılması gerektiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: “Organize yerel perakende devlet tarafından desteklenmeli. Biz sektörde çok ciddi iş hacmi ve istihdam sağlıyoruz. Fakat KOBİ sıfatına uymamamız nedeniyle kredi ve hibelerden yeterli desteği alamıyoruz. Halbuki perakendede tekel oluşturan bu büyük şirketlerin arkasında banka ve hükümetler var. Sektörümüze kamu bankalarından destek bekliyoruz. Kredi konusunda bize destek çıkmalılar.”

DİĞER HABERLER
AB'den üreticiye iyi haber

Sektöre yasa lazım

Gıda perakendesi sektörünün 100 milyar TL büyüklüğe sahip olduğuna işaret eden Aygün, “Bu büyüklükte bir sektör kendi başına bırakılmamalı. Bizim bir yasaya ihtiyacımız var” diye konuştu. 2010 yılında uluslararası perakende firmalarının yüzde 11 büyümesine karşın, yerel markaların yüzde 16 seviyesinde büyüdüğüne vurgu yapan Aygün, “2011 sonu itibariyle ortalama yüzde 15 büyüyeceğiz. Eğer bu büyüme rakamını 2023 yılına kadar sürekli hale getirirsek Cumhuriyetin 100. yılında ciromuz 70 milyar TL’ye ulaşacak” açıklamasında bulundu.

Hal Yasası ile 15 milyar TL’yi ekonomiye kazandıracağız

Kartepe Perakende Zirvesi’ne katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girecek olan ‘Hal Yasası’nın çöpe giden 15 milyar TL’yi ekonomiye kazandıracağına dikkat çekerek, “Türkiye’de 26 milyon ton sebze, 16.2 milyon ton meyve üretimi yapılıyor. Bunun parasal değeri 57 milyar TL. Yapılan üretimin yalnızca yüzde 5’ini ihraç ediyoruz yüzde 95’i ise iç piyasaya veriliyor. Sevkiyat ve ambalajlamada yüzde 25 çöpe gidiyor. Biz yapılacak yeni düzenlemelerle çöpe giden parayı ekonomiye kazandıracağız, kayıt dışını azaltacağız” ifadelerini kullandı.

 


17 Aralık 2011. 20:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x