İsrail’i “Koşer Elektrik” Çarptı


Cep telefonundan yiyeceklere kadar koşer (helal) standardının hızla yayıldığı İsrail’de ‘koşer elektrik’ yasa tasarısı tartışmalara neden oldu.

İsrail’de sosyal ve siyasi hayatta etkileri giderek artan radikal dini kanadın ‘koşer elektrik’ talebi tartışma çıkarttı. ‘Evimiz İsrail’ partisinden Ulusal Altyapı Bakanı Uzi Landau, İsrail Elektrik Şirketi’nin (IEC) elektrik santralarını ‘Yahudi şeriatına uygun’ işletilmesini ve koşer kurallarına uyulmadığında Hahamlara elektriği kesme yetkisi verilmesini öngören ‘koşer elektrik yasa teklifini’ sundu.

Yasaya öfkelenen İsrailliler İsrail meclisi Knessset’in önünde gösteri çağrısı yaptı. Yedioth Ahronot gazetesine konuşan eski Knesset üyesi Avraham Poraz, “Bu dini zorlamalar her yerde mevcut: elektrikte, kadınların Kudüs’teki billboardlardan çıkartılmasında… Geçenlerde Maliye Bakanlığı da dini okullardaki öğrencilerin sayısını hesaplamaya kalkışmıştı.

‘SUUDİLEŞİYORUZ’

‘Be Free Israel’ (Özgür Ol İsrail) hareketi lideri Mickey Gitzin de “Hahamlık kurumuna elektriği denetleme yetkisi vermenin hiçbir anlamı yok… İsrail, İran ve Suudi Arabistan’daki karanlık rejimler gibi bir şeriat devleti olma yolunda ilerliyor” dedi.

Tasarıya göre İsrail’deki tüm elektrik santralarına şeriat müfettişleri gönderilerek faaliyetler denetlenecek. Şeriat kurallarına uyulmadığı tespit edilirse hahamların kararıyla elektrik kesilebilecek. Müfettişlerin devlete maliyeti de elektrik faturalarına yansıyacak.

‘İSRAİL ŞERİAT DEVLETİNE DÖNÜŞTÜ’

DİĞER HABERLER
Organik ihracatının yüzde 75’i Ege Bölgesi’nden

İsrail Mosarti Hareketi’nin lideri Avukat Yizhar Hess, “Neden IEC ile sınırlandırıyorsunuz, oldu olacak Hahambaşı vergi toplanmasını, saçların uzunluğunu ve hava kirliliğini de denetlesin. İsrail şeriat devletine dönüşüyor. Paramız hahambaşılık kurumunun güçlenmesi için kullanılıyor. Kimse bu gidişin nerede duracağını bilmiyor. Bu İsrail’in demokratik devlet özelliğini tehdit eden ürkütücü bir durum” dedi. /ntvmsnbc


19 Aralık 2011. 12:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x