Gıda yüzsüzlerinin teşhirinde engel kalmadı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, örnek alınacak uygulama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, laboratuvar sonucunda taklit veya tağsiş (karıştırma) yapıldığı kesinleşen veya bozulmuş gıdaları ve yemleri ithal eden veya üreten firmaları kamuoyuna duyuracak. Bakanlığın yayımlayacağı bilgilerle kamuoyu, bakanlıkça faaliyeti durdurulan işletmeleri, onaylı işletmeleri, onayı askıya alınan veya iptal edilen gıda işletmelerini de öğrenebilecek.

Kontroller özelleşebilecek

Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, mevzuata uygun üretim yapmayan gıda firmalarının kamuoyuna açıklanmasıyla ilgili olarak uzun yıllardır süren tartışmayı da sona erdirecek düzenlemeleri içeriyor. Buna göre, bakanlık resmi sitesinde artık onaylı ve kayıtlı işletmeleri, onayı askıya alınan işletmeleri, onayı iptal edilen işletmeleri, bakanlıkça faaliyeti durdurulan kayıtlı işletmeleri, laboratuvar sonucunda taklit veya tağşiş (karıştırma) yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten ve ithal eden firmaların adını, ürün adını, markasını, parti ve seri numarasını yayımlayacak. Aynı şekilde, kişilerin hayatlarını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan firmanın adı, markası, partisi ve seri numarası da bakanlık tarafından açıklanacak.
Bakanlık, denetimler sonucunda mevzuata uygun üretim yaptığını belirlediği firmalara teşvik edici uygulamalarda da bulunabilecek ve bu bilgileri kamuoyu ile paylaşabilecek.

DİĞER HABERLER
Visad ve Gıda Güvenliği Derneği - Hayvansal Ürünlerde Gıda Güvenliği semineri yapıldı

Yönetmeliğe göre, bakanlık kontrollerle ilgili yetkisini başka kurum ve firmalara devredebilecek veya denetimleri hizmet alımı yöntemiyle yapabilecek.


19 Aralık 2011. 14:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x