Et Balık’tan Fiyatlara Düzenleme Yetkisi


Merkez Bankası’nın yüksek dolara karşı verdiği cesur mücadele, Et ve Balık Kurumu’na fiyat düzenleme yetkisi verecek.

Bazı spekülatörlerin et fiyatlarını yukarıda tutmak amacı ile piyasadan topladıkları küçük ve büyükbaş hayvanları kesmeyip ellerinde tutması yeni hazırlanmakta olan yasa taslağına fikir kaynağı oldu.Et ve süt fiyatlarındaki  belirsizlik,bir zamanlar kapatılması düşünülerek bir çok tesisi özelleştirilen Et Balık Kurumu,şimdi hazırlanan taslakla büyük yetkileri olacak bir kurum haline getiriliyor.Et Balık Kurumu süt ve etteki fiyat oynaklığının tesirlerini ortadan kaldıracak,çiftçi gelirleri ve ürün arzlarının istikrarını sağlamaktan sorumlu olacak.

Et Balık Kurumu geniş yetkilerle görevlendirilecek,sütün bol olduğu dönemlerde süt tozuna yönelecek ve sütün üretimini tüm aylara yayılmasına önderlik yapacak.EBK,Kurban Bayramı dönemlerinde değişen et fiyatlarını ayarlamak için kesim tarihlerini ayarlayacak.Piyasayı bozma niyetinde olan tüccarların oyununu bozmak için de ithal ettiği etlerle piyasa istikrarını sağlayacak.Kurum,yerli et üretiminin verimini artırmak amacı ile hayvan ırklarının değiştirilmesine ilişkin çalışmalar yapacak.

Bu konu ile ilgili olarak,Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,TBMM’de yaptığı konuşmada, bunun ilk ipucunu vererek, et ve süt fiyatlarındaki dalgalanmalara EBK ile müdahale edeceklerini açıkladı. Eker; et, süt ve yem fiyatlarıyla ilgili olarak da özellikle geçen zaman içerisinde Türkiye’de piyasaların düzenlenmesi bakımından zaman zaman ithalat yapıldığını, 26 Nisan 2010 tarihinde ortalama 16.3 TL olan dana karkas fiyatının 2 Ocak 2012 tarihi itibarıyla ortalama 14.62 TL’ye düştüğünü belirtti. Eker, şu bilgileri verdi: ‘Et üretimini artırmak için ilk defa 2011 yılında, etçi ırklarda çevirme melezlemesinden doğan buzağılarda ilave destek getirilmiştir. Buzağı başını 150 lira ilave destek uygulaması hayata geçirilmiştir’ dedi.

DİĞER HABERLER
Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi 2.Gün

Bakan Eker, süte verilen teşvikleri de şöyle anlattı: ’2009-2010 yıllarında büyükbaş sütüne 4 kuruş/litre, küçükbaş sütüne 10 kuruş/litre destek verilmiş olup, 2011 yılı ilk üç aylık döneminde büyükbaş sütüne verilen destek 8 kuruş/litreye, küçükbaş sütüne verilen destek ise 15 kuruş/litreye yükseltilmiş, 2011 yılı ikinci ve üçüncü üç aylık dilimi için büyükbaş sütüne 6 kuruş/litre, küçükbaş sütüne 15 kuruş/litre destek verilmiştir.


6 Ocak 2012. 16:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x