11 milyon öğrenciye sabah sütü verilecek


Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “süt içmeyen çocuk kalmasın” talimatı üzerine başlatılan “Okul Sütü Projesi”nde çalışmalar hızlandı.

2012’nin ikinci yarısından itibaren başlatılacak çalışma ile ilköğretim okullarında okuyan öğrencilere bedava günlük süt dağıtılacak. Süt arzının fazla olduğu dönemde süt tozu üretimine verilen teşvikin ardından, bir destek de okul sütü uygulaması ile gündeme gelecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı fakat bir dönem Maliye Bakanlığı ile çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle rafa kaldırılan süt dağıtımı projesinde son viraja girildi.

Süt üretiminin fazla olduğu dönemlerde toplanacak sütler, dökülmek yerine öğrencilere bedava dağıtılacak. Türkiye genelindeki tüm ilköğretim okullarında uygulanacak “Okul Sütü Projesi”nin 2012’nin ikinci yarısı, yani sömestr tatili sonrası başlatılması planlanırken, üç Bakanlığın ortaklaşa yürüttüğü proje ile ilgili yönetmeliğin de Başbakanlığa gönderildiği bilgisi edinildi. Özellikle gelir seviyesi düşük ailelerin çocuklarını hedef alan “Okul Sütü Projesi” anasınıfları da dahil tüm ilköğretim okullarında okuyan yaklaşık 11 milyon öğrenciyi kapsıyor. Bedava sütün ilgili bakanlıkların belirleyeceği günlerde okullara dağıtılması planlanıyor.

Bakan Eker: “Sütte kanserojen kalıntısına rastlanıyor demek insafsızlıktır”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bazı basın yayın organlarında çıkan ‘sütte kanser riski’ şeklindeki haberleri insafsızlık olarak nitelendirerek,  “Bu binde bir bile değil, vatandaşlarımızın, tüketicilerimizin bu konuda endişe etmelerini gerektirecek bir şey yok” dedi.

DİĞER HABERLER
GDO Yaramız Daha da Büyüyor...!

Konuyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eker; “Bir gazetede gördüm çok üzüldüm. Antibiyotik kalıntısı; hayvanlar hastalandığında tedavi ediliyor; bazen çok çok nadir durumlarda bunların içinde hala antibiyotik kalıntısı bulunan sütler toplanabiliyor, işlenebiliyor, sanayi sütü haline gelebiliyor. Ancak bu binde bir bile değil, yani bin tane örneğin içerisinde 1 tane bile değil. Ama bu dünyanın hiçbir yerinde yüzde yüz, mutlaka sıfır değerine zaten sahip değil. Biz tabi bize sorulduğunda zaman zaman rastlanabiliyor dedik. Ama bunu piyasadaki sütler kanserojen veya aflatoksin var diye verilmesi gerçekten Türkiye adına, çiftçisi, üreticisi, tüketicisi, gıda sanayi adına insafsızlık” dedi. Gıda güvenliğine ilişkin yapılan 102 yönetmelik çıkardıklarını ve bunu kamuoyuna açıkladıklarını hatırlatan Bakan Eker, bu konularda olabilecek binde birlik ihtimali bile ortadan kaldırmaya yönelik yeni bir sistem getirdiklerini bildirdi. Örneğin aflatoksinin hayvanlara yedirilen yemlerin bozuk olması halinde ortaya çıkabilecek bir durum olduğuna işaret eden Bakan Eker, yeni bir sistem getirildiğini, artık hayvana verilen yemi, üretici kendi üretiyorsa bile denetleyeceklerini ve kaydının tutulacağını ifade etti. Bakan Eker sözlerine şöyle devam etti; “Daha önceden fabrikadan satın aldığı hazır yemi zaten denetliyorsunuz. Şimdi diyoruz ki kendi hayvanınıza kendi hazırladığınız yemi yedirseniz bile bunun kaydını tutacaksınız ve bu denetlenecek. Bunun aksi olduğunda buna ağır müeyyideler, cezalar getirilecek.”   Yeni sistemde bir diğer düzenleme ile de antibiyotikli sütlerle ilgili ağır cezalar ve müeyyideler getirildiğini belirten Bakan Eker, 102 yönetmelikle Türkiye’de bütün üreticinin, sanayicinin, depocunun yani tedarik zincirindeki herkesin sorumluluğunu paylaşacağı bir yeni gıda güvenliği sistemi getirildiğinin altını çizdi. Konunun bir muhalefet milletvekilinin sorduğu soruya verilen cevapla ilgili olduğunu aktaran Bakan Eker, sayfalarca verilen cevaptan ‘bulunabiliyor’ kelimesinin seçilerek manşete taşıyıp ‘işte sütte kanser paniği, sütte anflatoksin, kanserojen paniği’ demenin tek kelimeyle insafsızlık olduğunu ifade etti. Dikkate alınacak miktarda bir şey varsa bunu kamuoyuyla da paylaştıklarını belirten Bakan Eker, bu konuda her zaman şeffaf olduklarını açıkladı. O binde birlik ihtimali de ortadan kaldıracak düzenlemeleri de zaten hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Eker, “Endişe etmemizi gerektirecek bir şey yok. Yemler de artık kontrol altında olacak. Sütler zaten denetleniyor, bunlarla ilgili denetim mekanizmaları da artan bir şekilde devam ediyor, hem bürokrasisi azaltıldı, hem müeyyideler artırıldı, hem verilen cezalar artırıldı. Daha etkin denetim mekanizmaları getirildi. İzlenebilirliği etkin hale getirdik.

DİĞER HABERLER
Balık Numunelerinden Ağır Metaller Çıktı

13 Ocak 2012. 12:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x