Sahte Yemlik Yağlara Dikkat…!


Halkın sağlığını hiçe sayarak ne olursa olsun sadece kazançlarını düşünen bazı gözü dönmüş kişilerin lokanta ve otellerden topladıkları kullanılmış yanık yağları filtre ettirerek tekrar kullanılmak üzere piyasaya sürdükleri anlaşıldı.

Büyük turistik otellerin bir veya iki kez kullanıp attıkları kızartma yağlarının filtre edilerek ucuz fiyattan bakkal ve marketlere sattıkları  resmi makamlara ihbar ediliyor.

Diğer bir konu da, birkaç kez kullanılan kızartmalık yağların yine işlemden geçirilerek yemlik imalinde kullanılması… Lokanta ve turistik tesislerden toplanan ucuz(!) yağların, yemlik bitkisel yağlar ile karıştırılarak, laboratuvarı yeterli (Gaschromatography cihazı) bulunmayan entegre tesislere ve yem üreticilerine satılması söz konusu..

Bu sahtekarlığa bir örnek vermek gerekirse, yemlik asit yağının cari fiyatı 1.200,00 TL/ton civarında. Oysa, restoranlardan toplanan atık yağların maliyeti 500,00 TL/ton civarında. Bu işi yapan yarı-yarıya karıştırsa, maliyeti 850,00 TL oluyor.

20 tonluk bir tanker yağda kazancı 7.000,00 TL. Ortalama bir entegrenin ayda 100 – 200 ton arası yağ tükettiğini düşünürseniz, 35 – 70.000,00 TL..!

Bu parada gözü olan, insan sağlığını düşünmeyecek kadar hainleşenler, TC Tarım ve Köyisleri Bakanlığı’nın 2004/35 ve 2005/24 numarali tebliğlerinde yer alan hammadde kriterlerine uygun çalışan ciddi, yemlik yağ üreticisi  durumundaki şirketlere zararlar veriyorlar.
 
Bir çok yem üreticisinin yağları inceleme imkanı yok ama “ucuz” diye, 1.200 TL/ton fiyatın altında satıldığı için alıyor bu tür yağları.

DİĞER HABERLER
Veteriner Fakültesi öğrencilerinin buluşması

Tarım Bakanlığı yetkilileri yağ sahtekarlığı yapanları yakın takibe aldıklarını ve büyük entegreler dahil bütün   gıda kuruluşlarından sık sık örnekler alarak  işin takipçisi olacaklarını belirtiyorlar.


23 Eylül 2010. 13:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x