Ordu’da “Gıda Güvenliği ve Balıkçılık” Paneli Yapıldı


Avrupa Birliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının işbirliği içerisinde sürdürülmekte olan “Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliğinin Artırılması Projesi” kapsamında Avrupa Birliği Bakanlığının program otoritesi olduğu “İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Programı” çerçevesinde Ordu Valiliği tarafından yürütülen “Avrupa Birliği’ne Uyum Ordusu” adlı proje kapsamında Ordu Valiliği ve Ordu Üniversitesi ortaklığında “Avrupa Birliği Uyum Sürecinde ‘Gıda Güvenliği’ ile ‘Balıkçılık’ Konularındaki Gelişmeler” konulu bir panel düzenlendi.

Valilik Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Vali Yardımcısı Mahmut AĞBAL, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Direktörü Ersin ERDOĞAN’ın yanı sıra konu ile ilgili teknik elemanlar katıldı.

Ordu Valili’nden alınan bilgiye göre,Panelde konuşan Vali Yardımcısı Mahmut AĞBAL, “Ordu, AB projeleriyle öne çıkan illerimizden bir tanesi. Aynı zamanda hem sivil toplum kuruluşları, hem de kurum ve kuruluşlarıyla AB’nin uyum sürecini iyi şekilde yönlendiren ve gayet başarılı olan bir il olarak gözlemlenmektedir. Gerek AB Bakanlığı, gerekse diğer bakanlıklar tarafından bizim AB direktörlüğümüze bu şekilde bilgiler gelmektedir. Bundan dolayı Ordu Valiliği ve AB bürosu olarak mutlu oluyoruz. AB’de gıda, tarım ve balıkçılık konusu son dönemde uyum protokolünde öne çıkan konulardandır.” dedi.

DİĞER HABERLER
Yumurta Fiyatları Rayına Oturdu

Panelde bir konuşma yapan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, balıkçılık sektörünün AB müzakere faslında en önemli başlıklardan biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2009 yılında su ürünleri üretim miktarı bakımından dünyada 35. sırada, AB ülkeleri arasında 7. sırada bulunduğuna dikkat çeken YARILGAÇ, bu sektörden 50 bin kişinin doğrudan istihdam edildiğine dikkat çekti.

AB balıkçılık politikasına uyum sürecinin bölge illeri açısından büyük önem taşıdığını belirten YARILGAÇ, şöyle konuştu: “AB mevzuatına uyum kapsamında, su ürünleri pazarlama standartlarının ve gıda güvenliği kurallarının benimsenmesi gerekmektedir. AB’de su ürünlerinin piyasaya sunulmasında tüketicinin bilgilendirilmesine önem verilmektedir. Türk mevzuatı tüketicinin bilgilendirilmesini amaçlayan genel hükümleri içermesine rağmen; bu bilgiler AB mevzuatındaki bilgilerin tamamını kapsamamakta ve etkin bir denetim sağlanamamaktadır. Fatsa’da bulunan Deniz Bilimleri Fakültemizde Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde balıkçılık alanında ilimizde yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunma imkanımız vardır. Ayrıca bu fakültemizde yetişen öğrencilerimiz çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinin gemi filolarında mürettebatı olarak görev yapabilecek donanıma da sahip bulunmaktadırlar.”

Panelde Avrupa Birliği Bakanlığı AB İşleri Uzmanı Dr. Şebnem Gürbüz ‘Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Konusunda AB Uyum Sürecindeki Gelişmeler’, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB Uzmanı Ferit Ömer Tiryakioğlu, ‘Balıkçılık Konusunda AB Uyum Sürecindeki Gelişmeler’, Ordu Üniversitesi’nden Emel Sevgili ‘AB’ye Katılım Sürecinde Sektörel Hazırlıklara Üniversitelerin Destekleri’ üzerine katılımcılara bilgiler verdiler.

DİĞER HABERLER
'Halal Dünya Marketleri' Açılışları Başladı

 


15 Ocak 2012. 11:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x