Vakıf Kurbanları Yurtdışında Kesilecek!


Vekaletle kurban kesen vakıf ve dernekler, et fiyatlarındaki belirsizlik nedeniyle üreticilerden teklif alamıyor
 
Spekülatörlerin et fiyatlarını yükseltme oyunu, vekaletle kurban kesimini de vurdu.Kurban Bayramı’na iki aydan az bir süre kalmasına rağmen, kurbanlık fiyatlarındaki belirsizlik vekaletle kurban kesimi yapan vakıf ve dernekleri zora soktu. Her yıl Kurban Bayramı’ndan aylar önce, vekaletle kurbanlık kesimi için üretici firmalarla anlaşma yapan vakıf ve dernekler belirsizlik nedeniyle sözleşme yapamadı.

KOMŞUDA KURBAN DÖNEMİ

Bazı vakıf ve deneklerin, vekaletle kurbanlık kesimi için Et ve Balık Kurumu’ndan teklif istediği ancak sonuç alamadığı belirtildi. Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) yoğun talep nedeniyle, vakıflara bir teklifte bulanamadığı ifade ediliyor. EBK’nın fiyat teklifi yapamamasında et fiyatlarındaki belirsizliğin etkili olduğu belirtildi. Tarım Bakanlığı’nın aldığı et ithalatını genişletme kararı, üreticilerin satışlarını askıya almasına yol açtı. Bu nedenle piyasada et fiyatları konusunda bir belirsizlik yaşanıyor. Bazı vakıf ve derneklerin de belirsizlik nedeniyle vekaletle kurbanlık kesimi hazırlıklarını yurt dışına kaydırdığı kaydediliyor. Yurt dışında ortalama olarak 100 Euro ve  200 liraya kurban kesiminin yapılabildiği belirlendi. Eğer yurt içindeki firmalardan bir sonuç alınamazsa, vakıflar bu yıl vekaletle kurban kesimlerini, et fiyatlarının ucuz olduğu ülkelerde gerçekleştirecek. Kurban etleri ise Pakistan’a gönderilecek.

DİĞER HABERLER
Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Ekim 2014

GEÇEN YIL VEKALETLE KESİM
FİYATLARI 275-29 TL OLMUŞTU

Vakıf ve dernekler, öncelikle üretici firmalarla sözleşme imzalıyor. Bu sözleşmelerin ardından da, vekaletle kurbanlık fiyatlarını belirleyerek kamuoyuna ilan ediyor. Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı için, Türkiye Diyanet Vakfı kurban bedelini 290 lira, Kızılay 275 lira, Türk Hava Kurumu, Mehmetçik Vakfı ve LÖSEV ise 280 lira olarak belirlemişti. Vakıflar aynı fiyatlarda hayvan bulamadı. Teklif edilen fiyatlar da çok yüksek olduğu için vakıflar kabul etmedi. Bu nedenle vekaletle kurban fiyatları da belirlenemedi.

KURBANLIK TARTIŞMASI ALEVLENDİ

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, et sektöründe taşların henüz yerine oturmaması nedeniyle fiyatlarda istikrarsızlığın, bayramı öncesinde kurbanlık sıkıntısına neden olabileceğini söyledi. Bir çok besi işletmesinin, besilerini kesime göndermek yerine Kurban Bayramı için çardakta beslemeyi tercih ettiğini belirten Taşkın, fiyat artışında bunun da etkili olduğunu belirtti. Taşkın “Geçen yıllarda yaşanan besi bolluğu bu yıl olmayacak. Çünkü yeterli miktarda besi hayvanımız yok. Kurban Bayramı’nda belki kurbanlık bulmakta dahi zorlanacağız” dedi.

EN KRİTİK DÖNEME GİRDİK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu  Genel Başkanı Bendevi Palandöken de et piyasasında en kritik dönemin Kurban Bayramı olduğunu belirterek, canlı hayvan ithalatının süratlendirilmesi gerektiğini belirtti. Palandöken yaptığı açıklamada, “Halkımızın büyük önem verdiği Kurban Bayramı’na 55 gün kala spekülatörler, büyük üreticiler kasıtlı olarak fiyatları düşürmüyorlar” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Antalya'da Toplandı

TELAŞA GEREK YOK YETERLİ HAYVAN VAR’

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ “Hiç kimsenin telaş etmesine gerek yok. Kurban için bana göre yeterli hayvan var” dedi. Kurban için özel olarak hayvan yetiştiren besicilerin bulunduğunu anlatan Yalçındağ “Bunların müşteri portföyü var. Bu adamı diğer zamanlar hiç ilgilendirmiyor. Kurbanda hayvanını satıyor, parasını cebine koyuyor. Müşteri portföyü olmayan besiciler ise kurban satış yerlerinde satıyor. Bu adamlar kurban için üretim yapıyor” dedi.


23 Eylül 2010. 14:50
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x