Perakende Sektörünün Banka İsyanı…!


Gün geçtikçe bankaların tutumlarına isyan edenler arasına bu kez perakendiciler katıldılar.Bankalara tepki gösteren sektör temsilcileri “Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Sinirsel uygulamalarınızı geri çekin” uyarısında bulundular.

Tescilli Markalar Derneği Başkanı Füsun Çevikel Kuran, iki haftadır öncelikli gündemlerinin bu konu olduğunu ifade ederek, “Bankaları kapı kapı dolaşıp bu uygulamadan vazgeçmelerini istiyoruz. Ancak çoğu banka geri adım atmaya yanaşmıyor” dedi. Bankalardaki tutum değişikliğinin özellikle perakende sektörü için ağır sonuçları olacağını da belirten Kuran, konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Bütün bankaları aynı kefeye koyamayız. Ancak bankalar 2012’de kârlılıklarını korumak için sert tedbirler almaya başladı. POS cihazlarında vade süreleri ve komisyon oranları bir anda arttı. Bu da bizim için yeni giderler anlamına geliyor. 2 haftadır banka temsilcileri ile üst düzey görüşme halindeyiz. Bazı bankalar bu uygulamadan geri adım attı, bazıları atmadı.”

Kuran, bankaların vade ve komisyon değişikliklerini kimseye haber vermeden yapmasını da şikâyet etti. Şirketlerin bir anda ödemeler dengesinin bozulduğunu söyleyen Kuran, “Bu konuda bireysel ve toplu olarak mücadele edilmeli.

Herkes bu konuya el atmalı” yorumunu yaptı. Bankaların geçmişte çok fazla kâr ettiğini ve bu yıl da bu kârlılık seviyesini korumak istediğini anlatan Kuran, “Herkes fedakârlık yapmak zorunda. Biz bu fedakârlığı birçok defa yaptık.

DİĞER HABERLER
'Elektrik ithali söz konusu değil'

Ancak bankalardan bu adımı göremiyoruz. Herkesin çok dikkatli olması gereken günlerde agresif tavırlar bize zarar verir. Biz en fazla istihdam yaratan sektörlerin başında geliyoruz” dedi.

 EL FRENİNİ ÇEKMEYİN

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Üyesi Burak Çelet ise bankaların ani politika değişikliğinin ciddi zararlar doğuracağını söyledi. Türk iş dünyasının krizlere alışık olduğunu da dile getiren Çelet, “Geçmişten dersler çıkarmalıyız. Hepimiz aynı arabadayız. El freni ile aracı durdurmaya kalkmak felaket olur” değerlendirmesinde bulundu.

Öldürücü etkisi olur

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ise POS’lardaki komisyon oranlarının her zaman kendileri için önemli olduğunu dile getirdi. “POS cihazlarında bahsedilen artış oranlarının birçok işletme için öldürücü etkisi olabilir” diyen Nane, “Bugünkü konjoktörde bankaların bu yönde adım atmasını gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyorum” açıklamasını yaptı.

Neden yazmıyorlar?

Konuyu sadece SABAH’ın takip ettiğini de vurguluyan Füsun Çevikel Kuran, “Böylesine önemli bir konuyu niye diğer gazeteler işlemiyor. Basın bu konunun ciddi şekilde üzerine gitmeli. Türkiye’deki tüm işletmeler hak etmedikleri bir uygulama ile karşı karşıya. Bankaların bir anda tahsilat derdine düşmesinin gereği yok” dedi.

DİĞER HABERLER
'İhracatta değer kaybı yaşanıyor'

POS’TAN NAKİT ÇEKİLECEK

Bankalararası Kart Merkezi VISA, MasterCard ve tüm bankaların katılımıyla POSPara uygulamasını hayata geçirdi.

PosPara ile ATM aramaya gerek kalmadan, işyerlerindeki POS üzerinden VISA Electron veya Maestro banka kartları ile işlem yapılarak, kasalardan minimum 10, maksimum 100 TL nakit çekilebilecek.

 

 

 

 


19 Ocak 2012. 16:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x