Köylülerin Keçi Sevinci


Şarköy (Tekirdağ) Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca “Saanen Irkı Keçi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” uygulanarak; Kızılcaterzi, Kocaali, Gölcük, Yeniköy, İğdebağları, Çengelli, Yayaköy, Bulgur, Beyoğlu, Mursallı ve Gaziköy Köylerinden 3294 sayılı kanun kapsamındaki 15 aileye hane başı (19 dişi+1 erkek) 20 keçi olmak üzere toplam 300 adet keçi dağıtıldı.

Proje; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nce Gelir Getirici projeler kapsamında finanse edildi. Projenin toplam maliyeti 206.388,00.-TL’ dır.  .

Proje ile; İlçede bulunan kıl keçilerinin yerine saanen keçilerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.Kıl keçilerinin ormanlık alanlara zarar vermesi ve süt oranlarının düşük olması nedeniyle saanen ırkı keçilerinin Şarköy ilçesinin ekonomisine büyük katkı sağlayacağı belirtildi. Saanen Keçisi dağlık  bölge ve sert iklim koşullarına uyum gösterdiğinden, sağlam konstitüsyonlu bir hayvan olup, aile işletmeciliği şeklinde yetiştirmeye uygun olduğu söyleniyor.

SAANEN IRKI KEÇİLER

Türk Saanen’inin döl verimi yüksek olup ilkine tekeye verilme yaşları oldukça erkendir. Dişi çebişler yaklaşık 6–8 aylık yaşa ulaştıklarında tekeye verilmektedirler. Bu uygulama ile yetiştiricilik açısından ekonomik olduğundan önemli kazanımlar beklenmektedir.   Saanen keçilerinin süt verimleri ortalama 800 kg/laktasyon düzeyinde olup bu değerlere yetiştirici koşullarında rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Bakım şartlarının iyileştirilmesi ile aynı sürüde 1000 1500 kg`a kadar süt veren hayvanlara rastlanabilmektedir.  Sütte yağ oranı %3 –4’dür. Bu ırk yerli keçi ırklarına göre daha az hareketli olup entansif yetiştirme koşullarına daha uyumludur . Bu ırkta döl verimi de yüksek olup, her doğuma ortalama 1.7 – 1.9 yavru düşer. Bir doğumda 3 – 4 yavru hatta 5 yavru elde edildiği görülür. (Dişi yavrular damızlık olarak sürüde bırakılarak sürü büyütülecek, erkekler ise 1 yaşına kadar besiye tabi tutularak pazara sunulacaktır).

DİĞER HABERLER
Yeni keçi ırkı elde edildi

Kaymakalık yaptığı açıklamada”Bu proje küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve atıl durumdaki işletmelere finansman sağlamak amacıyla hazırlandığı Kaymakamlık tarafından açıklandı. Proje ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ilçe’de hak ettiği yeri alacak,  ve şuanda şehirde ve köyünde işsiz olarak bulunan ve geçim sıkıntısı çekmekte olan çiftçiler yeniden üretime başlayarak hem aile ekonomilerine hem de yöre ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaklardır.”

 

 


20 Ocak 2012. 14:39
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x