Tavuk tüketmek yoksulluk kriteri oldu


Gelir testinde yoksulluk kriteri: Ne kadar tavuk yiyorsunuz?

Gelir Testi uygulaması resmen başladı… Vatandaşa üç sayfalık testte; ‘yılda ne kadar tavuk yediği, haftalık olarak ne kadar süt ve meyve suyu içtiği, oturduğu evin nerede ve kaçıncı katta olduğu, ev sahibi ise o daireyi kiraya vermesi halinde tahmini kira getirisinin ne olacağı’ gibi sorular yöneltiliyor

Türkiye’de herkes, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren sosyal güvenlik şemsiyesine girdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlanan Sasyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, 1 Ocak 2012 yılı itibarıyla sigortası olmayan ve ailesinin sigorta kapsamından çıkan 18 yaşından büyük herkese ve yeşil kartlılara ‘Gelir Testi’ uygulamaya başladı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’nun TÜBİTAK ile ortaklaşa olarak geliştirdiği gelir testi ile sigortasız vatandaşların bundan sonra sağlık hizmetlerinden yararlanması için ‘sosyal güvenlik primi ödeyip ödemeyeceği,öderse ne kadar ödeyeceği’ kararına varılıyor. Gelir testinde, ‘ailedeki kişilerin harcamaları, taşınır ve taşınmaz malları ve bundan doğan hakları’ incelenerek, o ailedeki kişi başına düşen aylık tutar tespit ediliyor.

 KİMLERE UYGULANIYOR?

YEŞİL kart vizesi dolanlar ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayanlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren bir ay içinde ikamet ettikleri il ya da ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuruyor. Gelir testinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyükanne ve büyükbabadan oluşan aile esas alınıyor. Aile bireylerinden birinin ya da birkaçının genel sağlık sigortasının olması, diğer aile bireylerinin gelir testine tabi tutulmasına engel olmuyor.

DİĞER HABERLER
Yerli muzun fiyat savaşı…

ANKET SONUNDA NE OLACAK?

 AİLE fertlerine şu dört seçenekten biri uygulanacak:

2012 Ocak ve Haziran dönemi için bir ailede kişi başına düşen gelir 295.5 TL’den düşük ise o ferdin sosyal güvenlik primini devlet ödeyecek AİLEDEKİ kişi başına geliri 295.5 TL ila 886.5 TL arasında olanlar 35 TL prim ödeyerek, sağlık hizmetlerinden yararlanacak.  AİLEDEKİ kişi başına geliri 886.5 TL ile 1.773 TL arasında olanlar 106 TL prim ödeyecek. KİŞİ başına geliri 1773 TL olanlar ise 212 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

 ANKETTEN BAZI SORULAR…

ANKETTE, ailenin maddi durumuna ilişkin somut soruların yanı sıra, tüketim ve sahip olduğu malvarlıklarına ilişkin detaylı soruların da yöneltildiği ortaya çıktı. İşte üç sayfalık anketteki ilginç detaylar:

AİLEDE eğitim gören kişi sayısı  ÇALIŞAN kişinin mesleği ve ailenin geçim kaynağı MESKEN durumu, hanede yaşayan fert sayısı AİLEDE özürlü ve kronik hastalığı olan fert olup olmadığı  AİLEDEKİ kişilerin sosyal güvence durumu  1 YILDA ne kadar tavuk yediği  YILLIK giyim masrafı  MİRASLA gelen gayrimenkul, tarla olup olmadığı  EV sahibi ise evin kaçıncı hangi semtte, hangi katta, kaç metrekare ve konumunun ne olduğu. Kiraya verilse aylık getirisinin ne olduğu  HAFTADA ne kadar meyve yendiği, ne kadar süt ve meyve suyu tüketildiği…

DİĞER HABERLER
GİMDES’den Bilgilendirme Toplantısı

24 Ocak 2012. 12:47
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x