İran’a uygulanan ambargo komşu ülkeleri etkiliyor


İran’a bazı nedenlerle uygulanan amborgo komşu ülkeleri de etkilemeye başladı.

Komşu ülkelerden aldıkları malları Amerikan doları olarak ödeme zorunluluğunda olan İran’lı ithalatçılar ülkelerine uygulanan ambargo yüzünden ödeme  güçlüğü ile karşı karşıya kaldıları.

AMERİKAN DOLARI BİR AYDA YÜZDE 65 YÜKSELDİ

Komşu ülkeler dahil tüm devletlerden dolar bazında ve iki ay vadeli mal alan ithalatçılar son bir ayda yüzde 65 oranında yükselen Amerikan doları nedeni ile büyük zarara uğradılar.

Borçlarını ödedikleri zaman bile yüzde 40 civarında zarara uğrayan İran’lı ithalatçılar sözlerini yerine getirememenin ezikliğini hissediyorlar.

İran’lı ithalatçılar mal aldıkları şirketlerden bazı ödünler istedikleri gelen haberler arasında.

İran riyali değer kaybediyor, “dolar” yazılı mesajlar engelleniyor

İran’da ayrıca “dolar” yazılı cep telefonu mesajlarının engelleniyor olması ekonominin durumuna ilişkin kaygılara yol açıyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, 31 Aralık’ta İran Merkez Bankası (CBI) ile iş yapan mali kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmeyi öngören yasayı   imzalamasından sonra İranlıların dolara yönelmesi, doların serbest piyasada değerinin artmasına neden oldu.

İran’da Ambargo Etkisini Göstermeye Başladı

İran’a Avrupa Birliği ülkelerince uygulanmasına karar verilen ambargo, bu ülkenin dış gelirinin ana kaynağını kapatır nitelikte.

DİĞER HABERLER
Çanakkale'de orman yangını

Dünyadeki en büyük beşinci petrol ihracatçısı olan İran, Avrupa Birliği ülkelerinin ambargo kararına, Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidiyle meydan okusa da, ambargonun etkileri hissedilmeye başlandı.    Hem de uygulamaya konmadan önce…   İran’da ambargonun ekonomik sonuçlarından endişe duyanlardan bir kısmı, bankadaki paralarını çekme yoluna gitti.Bu kesimin, birikimlerini altın ve dövize çevirdiği bildiriliyor.

İran merkez bankasının ürettiği sekiz gramlık altının fiyatı 65 arttı, serbest piyasada dolar da yükselişe geçti.   İran para birimi riyalin değer kaybetmesiyle, bu ülkede zaten yüzde 20 olan enflasyonunun daha da artması söz konusu.   İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ambargoların ekonomiye zarar vermeyeceğini söylese de, öyle görünüyor ki, İran halkının bir bölümü endişe içinde…

İran’a ambargo Yunanistan’ı  da vuracak

Petrol ihtiyacının yüzde 40’a yakınını İran’dan ithal eden Yunanistan’da ambargo kararından sonra petrol fiyatlarının tavan yapması bekleniyor.

Avrupa Birliği’nin İran’dan petrol ithalatına ambargo getiren kararı İran’dan çok Yunanistan gibi enerjide İran’a bağımlı olan Avrupa ekonomilerini vuracak. Petrol ihtiyacının yüzde 40’a yakınını İran’dan ithal eden Yunanistan’da ambargo kararından sonra petrol fiyatlarının tavan yapması bekleniyor.   Athens News gazetesinin haberine göre, Yunan Petrol Ticaretçileri Birliği başkanı Mihalis Kusis, ambargo nedeniyle Yunanistan’da benzin fiyatlarının tavan yapacağı görüşünde. Kusis, kurşunsuz benzinin litre fiyatının ise 2 avroya çıkabileceğini söyledi.

DİĞER HABERLER
Türkiye'nin vergi rekortmenleri belli oldu

Ambargo ihtimali bile, AB’nin konuyu tartıştığı Aralık ayı ortasından bu yana ülkede petrolün litre fiyatını 8 sent artırmıştı.

Yunanistan’a kredi ile satış yapan tek petrol üreticisi olan İran’a uygulanan ambargo, iflas söylentileri ile gündeme gelen Yunanistan’a büyük bir darbe indirdi.

Yunanistan’a petrol ithalatı ve rafinesini gerçekleştiren Yunan Petrolleri ve Motor Oil şirketleri, ambargo nedeniyle oluşacak boşluğu doldurmak için çareler arıyor. Şirketler Libya ve bazı Körfez ülkelerinden benzer koşullar altında petrol sağlayabileceğini tahmin ediyor.

AB’nin İran’a ambargoyu 1 Temmuz’a kadar geciktirmesi ise Yunanistan için küçük ama önemli bir zafer olarak değerlendiriliyor.

Atina o zamana kadar petrol tedariki ve pazar koşullarının yeniden gözden geçirilmesi ya da İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakereler için yeniden masaya oturabileceği umudunu taşıyor.

Katar’a İran tehditi 

Dünyanın en büyük LNG (sıvılaştırılmış gaz) ihracatçısı konumundaki Katar’ın da tehlikede olduğu belirtiliyor.

Avrupa Birliği’nin İran petrolüne yeni ambargo uygulama kararı almasından sonra, hükümetler arasındaki gerginlik artıyor, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehditi çevre ülkeleri tedirgin ediyor.

2011 yılında gsyih’sı yüzde 28 oranında büyüme kaydederek dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Katar’ın da artan tansiyon nedeniyle tehdit altında olduğu belirtiliyor.

DİĞER HABERLER
Git köyüne 30 düven olsun

Ağırlıklı olarak Asya ülkelerine ihracat yapan en büyük LNG (sıvılaştırılmış gaz) ihracatçısı konumundaki Katar’ın, doğalgaz ihracatının tehlikeye atabileceği vurgulanıyor.

Katar Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı David von Simson, benzer bir tehlikede ekonominin yönünü nasıl belirleneceği konusunda Arap Baharı’nın meydana getirdiği bölgedeki dönüşüme dikkat çekti.

Ülkenin ekonomisinin gücüne değinen Simson, 2008 finansal krizini takiben izlenen yüzeysel tavrın Katar’daki bankacılık yapısını dönüştürmediğini ve akabinde Arap Baharı’nın yarattığı dönüşümden ülkenin sağlam çıktığını ifade etti.

 

 


28 Ocak 2012. 13:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x