Bal Üretiminde Dünya Dördüncüsüyüz


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin bal üretiminde dünyanın dördüncü büyük ülkesi olduğunu söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Altıparmak Gıda’nın Çekmeköy’deki yeni kompleksinin temel atma törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, Türkiye’nin tarım sektöründe önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi. Hazırladıkları strateji, uyguladıkları politikalar ve projelerle Türkiye’nin tarımsal hasılasını 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardıklarını belirten Bakan Eker, “Türkiye, tarımsal hasıla bakımından AB üyesi ülkelerden Fransa, İspanya ve Fransa’yı geçerek dünyanın 7. büyük tarımsal ekonomisi oldu” dedi.

Şehirleşme ile birlikte insanların sadece kendileri için değil, pazar için de üretim yaptığını ifade eden Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:   ”Bu durum bir de gıda güvenliği meselesini getiriyor. Çünkü başka pazarlar için üretim yaptığınızda gıda sanayi, ambalaj, depo, satış ve satış merkezleri devreye giriyor. O halde bunların her birinde birtakım işlemler yapılıyor. Biz bu zinciri pazardan sofraya, çiftlikten çatala, meradan tabağa kadar her alanda denetlemek durumundayız. Bunun için gıda güvenliği sistemi kurmamız gerekiyordu. İki hafta önce İstanbul’da yapılan toplantıda 102 maddelik yeni yönetmeliğimizi açıkladık. Bu yönetmelik AB standartlarında yönetmelik. Bu standartları dünyanın en gelişmiş standartlarından oluşturduk. Bütün halkalarda herkeste sorumluluk var. Bu sayede bir ürün geriye doğru izlenebiliyor. Marketten aldığın bir ürünün nerede üretildiği, hangi tarladan geldiğine kadar tüketici biliyor. Bu çok önemli bir gelişme. Türkiye Gıda Güvenliği alanında farklı ve iyi bir noktada ve sağlık standartlarının hepsini karşılayacak durumda.”

DİĞER HABERLER
7. Adana Geleneksel Bal Yarışması

Bakan Eker, Türkiye’nin arı varlığı açısından üçüncü, bal üretimi açısından ise dünyanın dördüncü büyük ülkesi olduğunu ifade etti. Temeli atılacak tesisin 30 milyon liraya mal olacağını ve 100 kişiye istihdam sağlayacağını dile getiren Bakan Eker, sektör, gıda ve Türkiye’nin markalaşması açısından bu tür tesislerin önemli olduğunu söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, konuşmasının ardından butona basarak tesisin temelini attı. Törene, İstanbul Vali Hüseyin Avni Mutlu ile Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz da katıldı.


3 Şubat 2012. 15:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x