“Çıkarın yastık altındaki altınları”


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yastık altındaki altınların bankalarda altın depo hesaplarına dönüşmesi için adımlar atabileceklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yastık altında bulunan altınların Türkiye’nin gizli serveti olduğunu söyledi. Banka altın rezervlerinin artması ve vatandaşın kazanması adına 2012 yılı içinde önemli bir adım atabileceklerini kaydeden Başçı, “Vatandaşın yastık altındaki altınlarının banka mevduatına altın depo hesaplarına dönüşmesi vatandaşların gelir elde etmesi, aynı zamanda Merkez’in altın rezervlerinin güçlendirilmesi yönünde adımlar atabiliriz.” dedi.

Cihan Network TV üzerinden yerel kanallarda yayınlanan Anadolu’da Sabah programının Başkent Konukları’na katılan Merkez Bankası Başkanı Başçı, zorunlu karşılıkların 2011’de önemli ölçüde değişiklikler yaparak kullanıldığını söyledi. Yeni dönemde rezervlerin içinde altının payının artmasını arzu ettiklerini kaydeden Başçı, “Daha çok altın daha az döviz kompozisyonuna ilerliyoruz. Bunu yapmak için TL cinsinden zorunlu karşılıkların bir kısmını altın cinsinden tutulmasına izin vermek. Vatandaşın yastık altındaki altınların banka mevduatına altın depo hesaplarına dönüşmesi vatandaşların gelir elde etmesi aynı zamanda Merkez’in altın rezervlerinin güçlendirilmesi yönünde adımlar atabiliriz.” şeklinde konuştu. Türkiye’de yastık altındaki altının miktarının çok kesin olmadığını dile getiren Başçı, “Ancak altın ithalatından yola çıkarak ihracatı düştüğünüzde tahminler yapılabiliyor. Oldukça yüksek altın stoku olduğunu tahmin ediyoruz. Özellikle Türkiye’de gelenektir, düğünlerde çok fazla altın verilir. Vatandaşın evinde tuttuğu altınların çok fazla rapor edildiğini düşünmüyorum. Bu Türkiye’nin gizli serveti. Hindistan’da ve Türkiye’de böyle bir gelenek var.” değerlendirmesi yaptı.

DİĞER HABERLER
Ruslar Putin'i sorumlu tutuyor

Ekonomistler arasında büyük tartışmalara neden olan ‘TL doları yenecek’ sözünün ekonomik analize dayandığını belirten Başçı, Merkez Bankası’nın ekonomik analizinin piyasada yapılan analizlerden farklı olduğunu söyledi. Kredi kullanımı ve geri dönüşümünde bir sıkıntı yaşanmadığını ve gayet iyi gittiğini dile getiren Başkan Başçı, “Tarihsel en düşük seviyelere yakın seyrediyor. Krediler geri ödeniyor. Herkes işlerden memnun. Türkiye pek çok ülkeden ayrı konumda. Avrupa ile karşılaştığında siyah ile beyaz kadar olumlu yönde Türkiye’nin durumu çok iyi.” dedi. Son 8 yılda bütçe açığı, kamu borcu, enflasyon gibi ekonomik göstergelerde elde edilen olumlu sonuçlara dikkat çeken Erdem Başçı, “İşin özü çok net. Hiçbir zaman aşırıya gitmeyeceksiniz. Aşırı kamu borçlanması, aşırı özel sektör borçlanması bankacılık sisteminin dengesiz büyümesi kötü. Bu ders 2001 krizinden sonra öğrenilmiştir. Türkiye’de vatandaş son derece bilinçli.” ifadelerini kullandı. Başçı, dolar, Euro ve yende olduğu gibi Türk Lirası’nın da tarihte ilk defa bir simgesi olacağını, bunu şubat ayında açıklayacaklarını söyledi. TL’nin simgesi için cezaevlerinden bile öneri geldiğini, 8 bin başvuru aldıklarını ifade eden Başçı, “Türk Lirası’nın yeni simgesi fiyat istikrarını perçinleyecek.” dedi.

TURİSTLERE KURUŞ YETİŞTİREMİYORUZ

Türkiye’de kuruş kullanımında yaşanan aksaklıkları kabul eden Merkez Bankası Başkanı, kuruş kullanımı konusunda çaba göstereceklerini söyledi. Bilinç oluşturmak için çalışmalar yapacaklarını dile getiren Başçı, dükkânların kasalarında kuruş bulunmadığını, vatandaşın da çoğunun para üstü olarak kuruş talep etmediğini dile getirdi. Dünyanın en yüksek gelirine sahip ülkelerde bile insanların paralarının üzerini geri istediğine dikkat çeken Başçı, “Yabancılar 1 cent’i geri isterler. Kuruşla ilgili problem önemlidir. Son kuruşuna kadar herkesin bir yerde parasına sahip çıkması gerekir. Turistik bölgede Antalya’da şube müdürümüz kuruş yetiştiremediğini bize söylüyor. Turist 1 kuruşu istiyorsa bizim vatandaşımız neden istemiyor?” diye sordu.

DİĞER HABERLER
AVM'lerden kiraya döviz ayarı

 

 


3 Şubat 2012. 17:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x