Başbakan salep’i yok satıyor


Burdur’un Bucak ilçesinde salep üreticileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ürettikleri salebe dikkat çekmesinden memmun. Türkiye’de tüketilen yaklaşık 10 ton salebten 9 tonunun üretildiği ilçe, Başbakanlık konutuna da salep gönderiyor.

Başbakan Erdoğan’ın gazetecilere ikram ederken andığı Bucak salebinin siparişlerinden yüzde 150 artış olduğu ifade edildi. Bucaklı işadamı Nuri Güzel, salebin toz haline gelmesine kadar çok emek verilen bir ürün olduğunu söyledi. Salep bitkisinin yumrularının önce yıkanıp, kaynatıldığını anlatan iş adamı Güzel, sonra kurutularak çekirdek haline getirildiğini ve öğütüldüğünü aktardı. Salebin birçok gıdada kullanıldığını vurgulayan Güzel, ”Dondurmanın yapımında temel ham madde saleptir. İyi bir dondurma, süt, salep ve şekerden oluşur. Salebin yüzde 90’ı dondurmada kullanılır, yüzde 10’luk kısmı da içecek olarak tüketilir. Ülkemize salep Bucak’dan dağıtılır.” dedi.

Başbakanlığın yıllarca salep ihtiyacının Bucak’tan gittiğini söyleyen Güzel, o yüzden Başbakan Recep Tayyip Erdoğa’nın Bucak salebine bu kadar ilgi duyduğunu anlattı.   “İLÇEDE 19 ÜRETİCİ VAR”   Türkiye’deki salep pazarının yüzde 90’ını Bucak’ın elinde bulunduğunu bildiren Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, ”İlçemizde 19 esnaf bu işi yapıyor. Türkiye’de tüketilen yaklaşık 10 ton salebin 9 tonu Bucak’ta işlenip, pazara sunuluyor.” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Ekmek ile ilgili Ziraatçılar derneği Açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın salep içmek isteyenlere Bucak salebini adres gösterdiğini vurgulayan Başkan Ayaz, ”Başbakanımız buraya daha önce geldiğinde de kendisine salep ikram ettik ve gerek konutta gerekse Başbakanlıkta Bucak salebinin içildiğini biliriz. Başbakanımız adres gösterdikten sonra Bucak salebinin hak ettiği yeri bulacağına inanıyoruz. Tanıtım için her yere gidiyoruz. Önümüzdeki günlerde de İstanbul’da fuarda tanıtımımız olacak.” dedi. Başbakanın açıklamasından sonra satışlarının çok arttığını söyleyen pastane işletmecisi, Vahdet Yüksel şöyle konuştu: “Müşterimizin talebine yetişmekte zorlanıyoruz. Satışlardan çok memnunuz. Başbakanımıza çok teşekkür ediyoruz.”   Bir çok yerde salep içtiğini ama Bucak’ın salebini tutmadığını söyleyen üniversite öğrencisi Veysel Ceylan, “Ben İstanbul’da okuyorum. İstanbul’da dahil bir çok yerde içtim ama buradaki bir başka. Herkese tavsiye ederim.” dedi. Sürekli salep içmeye geldiğini söyleyen Bucak esnafından Mehmet Ali Günay ise boş zamanlarda hemen salep içmeye geldiğini ve herkese tavsiye ettiğini aktardı.


4 Şubat 2012. 10:44
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x