Veteriner İlacına da “Karekod” Uygulaması


Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, süt ve ette ilaç kalıntısının önüne geçmek için veteriner ilaçlarında da ‘karekod’ (ilaç takip sistemi) uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünlerinde tarım ilaçları kalıntısının insan sağlığını olumsuz şekilde etkilediğini, bunun için veteriner ilaçlarının da takip edilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. İnsana ilaçlarında olduğu gibi veteriner ilaçlarında da karekod uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, “Danimarka gibi ülkelerde veteriner ilaçları karekod uygulaması ile takip ediyor. Bu sistem ile ilacın nerede üretildiği, hangi ilaç deposuna gittiği, buradan hangi veteriner kliniklerinin aldığı ve hangi ahırlarda, hangi hayvanlara kullanıldığı takip ediliyor. Bu sistem ile hayvanların ilaçlardan arınma süreleri kontrol ediliyor. Sorumlu veteriner hekimler, süt birlikleri ve ilgili bakanlıklar birimleriyle düzenli bir denetim uyguluyor. Bu şekilde ilaç kalıntıları gıdaya karışmıyor.” diye konuştu.

Karekod uygulamasına geçilmeden süt ve ette ilaç kalıntısının önüne geçilemeyeceğine dikkat çeken Yıldız, “Bu sistemde veteriner ilaçları reçete ile veriliyor. Hayvan sahipleri kafalarına göre ilaç kullanamıyor. Sağlıklı bir nesil için Türkiye bir an önce veteriner ilaçlarında karekod uygulamasına geçmesi gerekir.” dedi.

DİĞER HABERLER
Su Ürünleri Eğitim ve Bilgilendirme Toplantsı

 


7 Şubat 2012. 00:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x