Tarımda Türkiye-Sırp İşbirliği


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım Yürütme Komitesi toplantısına katılmak üzere Sırbistan’a gitti.

Burada çeşitli temaslarda da bulunan Bakan Eker, Sırbistan Tarım Bakanı Petroviç ‘i de ziyaret etti. Ziyaretin ardından her iki ülkeden heyetlerin katılımıyla ekonomi, ticaret ve tarım sektörü konusunun görüşüldüğü Tarım Yürütme Komitesi toplantısına katıldı.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısının ardından konuşan Bakan Eker, iki ülke arasında birçok alanda çok iyi ilişkiler bulunduğunu ve bu ilişkileri tarım alanında daha iyi bir seviyeye getirmek istediklerini söyledi. İnsanların günlük hayatını doğrudan etkileyen tarım sektörünün, aynı zamanda ticari ve ekonomik ilişkileri de doğrudan ilgilendirdiğini belirten Bakan Eker, bu çerçevede geçen yıl Sırbistan’la Türkiye arasında tarım alanında önemli anlaşmalar imzalandığını kaydetti. Bu anlaşmaların üzerinden 6 ay geçmesine karşın Belgrad’da Tarım Yürütme Konseyi toplantısı gerçekleştirmelerinin çok önemli olduğuna işaret eden Bakan Eker, ”Tarımsal faaliyetlerde iki ülkenin iş birliği yapması, hayvancılık ve süt ürünleri gibi birçok sektörde önemli sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Türkiye ve Sırbistan nüfusunun yüzde 20’sinden fazlasının tarımla uğraştığına dikkat çeken Bakan Eker, tarımın iki ülkenin ekonomik kalkınmasında çok önemli rol oynadığını da vurguladı. Bakan Eker, Tarım Yürütme Komitesi toplantısında, tarımsal faaliyetlerin daha verimli ve modern tekniklerle yapılması gibi konuların ele alındığını ifade ederek, şöyle konuştu: ”Tarım, aynı zamanda kalkınma ve ticaretin artırılması potansiyelini de barındırmaktadır. Toplantıda, bitkisel ve hayvansal ürünlerle ilgili yapılacak ortak çalışmalar ele alındı. Araştırma sonuçlarının karşılıklı paylaşılması konusunda mutabakata varıldı. Tüm dünyanın sorunu olan gıda güvenliği meselesi de gündeme geldi.”

DİĞER HABERLER
Bolu’nun Üreten Kadınları Manisa Fuarında

İki ülke arasında ticaret potansiyelinin artırılmasının da çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Bakan Eker, ”Gelecekte ulaşılabilecek hedefler açısından da bu ticaretin karşılıklı olması önemli. Kuşkusuz tarım sektörünün oranının artırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Sırbistan Tarım Bakanı Dusan Petroviç ise yaptığı açıklamada, Sırbistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok iyi bir seviyede olduğunu vurguladı. Tarım alanında önemli yatırım potansiyeline sahip olduklarını ifade eden Petroviç, ayrıca karşılıklı olarak iki ülkenin ticaret hacminin artırılmasının da önemine vurgu yaptı. Bakan Petroviç, Sırbistan ve Türkiye arasında ticaretin geçen yıl yüzde 80-90 oranında arttığına dikkati çekerek, ”İkili ilişkilerimizin gelişmesi ticarete de yansıyor. Sırbistan’ın 2012 yılında önemli hedeflerinden birisi de Türkiye’ye ihracatın artırılmasıdır” dedi. Türkiye ile Sırbistan’ın ”Kosova sorunu” haricinde tüm konularda anlaştığını ifade eden Petroviç, ”Bölgede kilit konumundaki Türkiye ve Sırbistan, bölgenin istikrarı için de çaba gösteriyor. Türkiye, Sırbistan’ın bütün sorunları diplomatik yollarla çözmesi için diplomatik destekte bulunuyor” diye konuştu.


10 Şubat 2012. 23:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x