Tarım,Gıda ve Hayvancılık 2023 Kongresi


“Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 | Stratejik Lokomotif Sektörler” ( , Mayıs, 2012 Türkiye )

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü 2023 yılını sembolik bir milat kabul ederek, ülkemizin geleceğine ışık tutmak üzere, bir düşünce ve sivil toplum kuruluşu olan TASAM’ın inisiyatifi ile başlatılan “Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023” projesi ilgili otoritelerin katkıları ile, T.C. Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde 4 yıldır sürdürülmektedir. 6 ana temada makro öngörülerin tamamlanmasını müteakip Türkiye’yi 2023 yılı hedeflerine taşıyabilecek öncelikli olarak 9 stratejik lokomotif sektör belirlenmiş ve 2012-2013 çalışma/eylem planı çıkarılmıştır. 9 sektör içinde “Tarım, Gıda ve Hayvancılık” çalışmaları kaynakların etkin kullanımı ilkesine direkt vurgusu ile en başta gelmektedir.

Geniş bir etki alanına sahip olması nedeniyle, tarım politikaları, ülkelerin; siyasal, ekonomik ve sosyal politikalarının en önemli unsurunu oluşturmaktadır. Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri itibariyle tüketime uygun, yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya erişim büyük önem taşımaktadır. Güvenilir gıda arzı ve güvenliğini sağlamak ve insan beslenmesinde en değerli ürün grubuna sahip olan hayvansal kökenli ürün talebini karşılamak, temel tarım politikaları arasında yer alması nedeniyle hayvancılık da endüstri ve ekonominin ayrılmaz bir parçası olarak görülmelidir.

2023 tarım ve gıda vizyonu; toplumun sağlıklı beslenme gereksinimlerini yeterli nicelik ve nitelikte, ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan sürdürülebilir yollarla karşılayabilen, biyolojik çeşitliliğini koruyan ve toplumsal yarara dönüştürebilen, ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan sürdürülebilir, verimliliği artan tarım ve tarımsal sanayinin de katkısıyla, uluslararası alanda rekabet edebilen gelişmiş bir Türkiye olmaktır. OECD geçen yılki raporunda Türkiye’yi dünyanın 7. tarımsal gücü olarak açıklamıştır. Türkiye’nin hedefi ilk üçte yer almaktır.   Sürdürülebilir “kapasite inşası” çerçevesinde, tarım, gıda ve hayvancılık politikaları konusunda siyasi bir tartışma başlatmak ve ulusal düzeyde gerekli tüm çerçeveler hususunda proaktif öneriler geliştirmek üzere Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 projesi Stratejik Lokomotif Sektörler çalışması dâhilinde Tarım, Gıda ve Hayvancılık Kongresi TASAM tarafından gerçekleştirilecektir.

DİĞER HABERLER
Visad Kuruluşunun 25.Yılını Kutluyor

11 Şubat 2012. 17:53
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x