“Hindi’yi Yılbaşı Suçlusu Olmaktan Çıkardık”


Hindi eti üretiminin öndegelen firmalarından Bolca Hindi’nin Genel Koordinatörü M.Şerafettin Erbayram, Bolca Hindi markasının başlangıç sürecinden bugün geldiği nokta hakkında açıklamalarda bulundu.

1980 yılında karma yem üretimi ile sektöre başlangıç yaptığını söyleyen Erbayram; “90’lı yılların başında kantlı üretimi akışında Türkiye’de tabaklı hindi eti üretimi olmadığını gördüm. Hindi sadece yılbaşı için yetiştiriliyor ve bütün olarak satılıyordu. 1995 yılında Bolu’da, ilk kez beyaz tüylü Kaliforniya cinsi hindinin sözleşmeli çiftçi modeliyle yetiştirilmesini sağlayarak modern üretim tesislerinden Türk mutfağına sokmayı başardık. O yıllarda sloganımız “Hindiyi yılbaşı suçlusu olmaktan kurtaralım” dı. Biz bu bağlamda hindi eti tüketimini yılın 12 ayına yaymayı başardık” ifadelerine yer verdi.

Hindi eti diğer etlere nazaran daha sağlıklıdır  

Hindi etinin sağlık yönünden faydalarından bahseden M. Şerafettin Erbayram; “Bedensel ve zihinsel gelişimde sağlıklı, yeterli ve dengeli beslemede az yağlı, düşük kolesterollü, bol proteinli ve amino asitleri dengelidir. Hazmı da kolaydır. Ayrıca içerdiği mineral ve vitaminlerle de kalp, damar, böbrek ve gözlerin dostudur. Ekonomiktir ve Türk mutfak kültürüne çok uygundur. Bu avantajlarının şarküteri sanayinin en lezzetli ürünleri, fümeler, jambonlar için hindi eti rakipsizdir. Hindi etinin diğer etlere nazaran daha sağlıklı ve üstün besi değerlerine sahiptir. Ayrıca kırmızı et açığını kapatmak için alternatif üretim koludur. Bu etkenler hindi eti üretimine yönelmemize sebep oldu” dedi.

DİĞER HABERLER
Sabahattin Moralıoğlunu Kaybettik

Yıllık üretim kapasitemiz 30 bin ton   Bolca Hindi tesisleri hakkında da bilgi veren Erbayram; “Bolca hindinin devamlı artan kapasiteyle beraber, 2006 yılında ortalama 1.200 adet / saat kesim yapabilme kapasitesine sahip, AB normlarında, Avrupa’nın dahi henüz kullanmaya başlamadığı teknoloji ile donatılmış yeni kesimhanesinde üretimine devam etmektedir. Bizim yıllık üretim kapasitemiz 30.000 ton civarındadır. 2012 yılındaki üretim hedefimiz de 12.000 ton civarındadır.

Pazarda 50 çeşit ürünümüz yer almaktadır.

Ürün gamımızda özellikle Hindi Şnitzel, Hindi Külbastı ve Hindi Döner gibi ürünler tüketicinin beğenisini kazanmış durumda. Yine yılbaşı için Özel olarak, 4 – 6 Kg Medium hindilerimiz ve özel yılbaşı paketinden oluşan çeşitlerimizi de piyasaya sürmüş durumdayız” cümlelerini kullandı.   Kümeslerin sağlık kontrolleri bizim tarafımızdan sağlanmaktadır   270 personel çalıştırdıklarını ve bunun yanında 120 adet sözleşmeli üretici ile üretim yaptıklarını söyleyen Erbayram; “Biz sözleşmeli üreticilerimize, civciv ve yemi göndermekteyiz. Ayrıca kümesler tüm üretim periyodu boyunca veteriner hekimlerimiz tarafından sürekli kontrol edilerek gerekli hijyen ve sağlık kontrolleri de bizim tarafımızdan sağlanmaktadır. Üreticilerimiz kümesine kaç tane hayvan koyulacağını ve bu kadar hayvandan dönem sonunda ne kadar para kazabileceğini bilmenin vermiş olduğu rahatlıkla çalışmaktadır” dedi

DİĞER HABERLER
Bolu'nun Işığı Tavuk Gübresinden

2011 yılı cirosu 57.500.000 lira   Bolca Hindi’nin 2012 yılı hedeflerini açıklarken 2011 yılı cirosunun 57.500.000 TL olduğunu söyleyen M. Şerafettin Erbayram; “2011 yılı üretim ve pazarlama açısından gayet verimli bir yıl olarak geçti. Bir önceki yıla oranla üretimde % 10’luk bir artış gösterdik. Toplam ciromuz 57.500.000 TL oldu.   2012 yılında da üretimde yine % 10’luk bir artış sağlama hedefindeyiz ve bunun için tüm hazırlıklarımız tamamlandı.

Bilindiği gibi Türkiye’deki kanatlı etinin %  25-30’u Bolu’da üretilmektedir. Bolu halkının yaklaşık olarak % 40’lık bölümünün de bu sektörden gelirini sağladığı yetkililerce telaffuz edilmektedir. Biz de çalışanlarımız, sözleşmeli üreticilerimiz ve taşeron olarak bize destek sağlayan firmalarla Bolu ekonomisine katkıda bulunmaktayız” dedi.

Türkiye’nin Hindi markası olmaya devam edeceğiz  

Bolca Hindi’nin ülkemizde üretilen hindi etinin toplamının % 30’unu ürettiğini ve pazarın % 30’una hakim olduğunu belirten Erbayram; “Bolca Hindi’nin İlerleyen yıllarda da Türkiye’nin Hindi markası olmaya devam edeceğini söyleyerek,  önümüzdeki dönem yapılacak yatırımlarla ilgili şunları söyledi “Halen rendering tesisimiz için yapmış olduğumuz yatırımımız devam etmektedir. İleri işlenmiş ürünler için bir yatırım yapmayı mevcut tesisimizin içinde düşünüyoruz. Ayrıca arıtma tesisimizde de bir modernizasyon düşünmekteyiz. 3.000 M2 lik alanda yapılacak olan ve 3 – 5 yıl içersinde tamamlanacak olan bu yatırım yaklaşık 5 – 7 milyon TL civarında olacaktır. Ayrıca ambalajlama teknolojilerine yönelik yatırımlar da planlamaktayız. Yine kuluçka kapasitemizin artışı için her yıl belirli bir yatırım gerçekleştiriyoruz.

DİĞER HABERLER
Kanatlılarda yüksek performans için su kalitesine dikkat!

(Bolu Havadis)

 


13 Şubat 2012. 10:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x