400 MİLYONLUK BAHARAT PAZARININ 350 MİLYONU KAYIT DIŞI


Baharatta 400 milyonluk savaş!

Oldum olası baharatçılarla  büyük sorun yaşayan Tarım Bakanlığı denetimlerini hızlandırırken,sektörde büyük bir savaşın olduğu gözleniyor.

2010 yılında çıkarılan,fakat bu yılın başında yayınlanarak yürürlüğe giren 5996 sayılı kanun gereği denetimler büyük ölçüde artırıldı.

Uzun yıllardır baharatçılarla büyük sorun yaşayan Tarım Bakanlığı bir türlü tüketici ve üreticiyi gerekli disiplin altına alamadı. Bu yüzden de halen baharat ürünlerinin yüzde 80’i açık olarak satılıyor.

Kayıtdışı ile Türkiye baharat pazarı 400 milyon lira civarında.Bunun 50 milyon liralık bölümü kayıt altında.Bakanlık, şimdi sektördeki üretim ve satış kalitesinin arttırılması, ürünlerin daha çok ambalaj ve pakete girmesi için seferber olmuş durumda.Bu pazarı gözüne kestiren dünya çapında isim yapmış iki şirket Türkiye pazarına girmiş bulunuyor.Bu şirketlerden biri Ülker,baharat devi ABD’li McCormick ile ortaklaşa Yıldız Gıda’yı kurarak 2010 sonunda ‘Ducros’ markasıyla pazara girmişti.

Bir baharat devi, 130 yıllık Avusturyalı Kotanyi de Temmuz 2010’da Türkiye’ye adım atmıştı. Sadece kırmızı pul biberi Türkiye’de ürettiren Kotanyi, diğer ürünlerini ithal ediyor. Kotanyi Genel Müdürü Gökhan İnceoğlu, Türkiye’den daha çok alım yapmak istediklerini belirtmiş, ancak standartlara uygun ürün bulamadıklarından yakınmıştı. Kotanyi bunun üzerine üretimi kendi yapmaya karar vermiş. Şimdi Manisa-Balıkesir arasında fabrika kurabilecekleri arsa arıyorlar.

DİĞER HABERLER
Enflasyon ve fakirlik Rusların en büyük sorunu

 

 


13 Şubat 2012. 14:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x