Antakya ve Samandağı Biberine Bakanlıktan Toplama Kararı


Ünlü sunucu Mesut Yar’ın da reklamlarında yer aldığı Antakya biberi, sağlığı tehdit ettiği gerekçesiyle Bakanlık tarafından toplatılıyor.

Halk arasında ‘Antakya biberi’ ya da ‘Samandağ biberi’ kapsülleri olarak bilinen ürünlerden alınan numunelerde kalpte risk oluşturan ‘sibutramin’ maddesine rastlandığına dikkat çeken bakanlık, bu maddeyi içeren ilaçların, Avrupa ülkelerinde de reçete edilmediğini vurguladı.   Anka’nın haberine göre,Sağlık Bakanlığı, “Sibutramin içeren bitkisel ürünler” hakkında bir açıklama yaparak, vatandaşları kilo ve diğer sağlık problemleriyle ilgili yalnızca konunun uzmanı hekimlerin önerisiyle, denetimleri ve güvenliği sağlanmış ilaç ruhsatlı ürünleri kullanmaları konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakanlığın incelemesi sonucu, 16 Şubat 2011 tarihinde söz konusu bütün ilaçların ruhsatnamelerinin iptal edilerek, eczane, ecza deposu, hastane seviyesinde piyasadan toplatıldığı ve satışının durdurulduğu hatırlatıldı. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün de bitkisel ürünlerle ilgili bazı internet sitelerinde, medyada tanınan yüzlerle yapılan reklamlarla satışa sunulan ve kısa sürede zayıflattığı iddia edilen ürünlerle ilgili numuneler alarak inceleme yaptığı bildirilen açıklamada, şöyle denildi: “Bu incelemeler çerçevesinde halk arasında ’Antakya biberi, Samandağ biberi’ kapsülleri olarak bilinen ürünlerden Tarım Bakanlığı’ndan izinli ibaresi yazılı ‘Capsi Green’ adlı üründe yapılan numune analizinde ‘Fenolftalein’ adlı ilaç etkin maddesi ve ayrıca kapsül başına 10,5 mg miktarında ‘Sibutramin’ olduğu tespit edilmiştir. Sibutraminin kalp üzerindeki (kardiyovasküler) riski kilo kaybı için kullanıldığında elde edilen faydasından daha fazla olduğu bilinmelidir.

DİĞER HABERLER
Koronavirüs evimizdeki sebze ve meyveyi de tehdit ediyor

İleride telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarına yol açmasının olmaması, tüketicinin korunması ve yanıltılmaması amacıyla vatandaşlarımızın kilo ve diğer sağlık problemleriyle ilgili yalnızca konunun uzmanı, hastayı ve sağlık durumunu bilen hekimlerin önerisiyle, denetimleri ve güvenliği sağlanmış ilaç ruhsatlı ürünleri kullanmaları önem arz etmektedir.

Ayrıca, söz konusu ürünlerin ambalajları üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izinli olduğu ibaresi bulunduğundan piyasadan toplatılmasına yönelik işlemlerin yapılabilmesi için gerekli bilgi ve belgeler ilgili Bakanlığa da gönderilmiştir.”


14 Şubat 2012. 11:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x