Tarlalar kıymete bindi


Gıda fiyatlarındaki artış, üzüm bağları, ceviz, zeytin ve meyve tarlalarının değerine yansıdı. Dönüm fiyatı kaç liraya çıktı?

Gıda fiyatlarındaki artış, üzüm bağları, ceviz, zeytin ve meyve tarlalarının değerine yansıdı. Özellikle dikili verimli tarlaların dönümünün bedeli 25 bin liraya kadar fırladı. Tasarruflarını tarımda değerlendirmeye yönelen iş dünyasından birçok insanın ilgisi de tarla fiyatlarını yukarı taşıdı.

Cihan’ın haberine göre,Tarım ürünleri fiyatlarının son yıllarda dünya genelinde artması, tarla fiyatlarını da tetikledi. Verimli topraklarda fiyat artışı, iki yıl öncesine göre üç dört kat oldu. Son yıllarda fiyatı artan tarım arazilerinin başında, bağa elverişli yerlerle zeytin, ceviz ve meyve dikilen alanlar geliyor. Ege Bölgesi’nde ise en yüksek artış bağ alanlarında görüldü. İki yıl önce 2 liranın altında olan 1 kg çekirdeksiz kuru üzüm 4 liraya çıkınca bağ alanları değerlendi. 5 ile 7 bin lira olan 1 dönüm bağ alanı fiyatı 25 bin liraya çıktı. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, fiyat artışının sadece bağ alanlarında olmadığını belirterek, “Ekili olmayan, boş çorak tarlanın değeri bile arttı. 2-3 bin lira olan normal tarlanın dönümü, şimdi 10 bin liranın üzerinde. Kimse de satmıyor.” dedi.

DİĞER HABERLER
TIR'lar, 20 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu

Büyük şehirlerde yaşayan ve tasarruflarını büyük şehirden uzak yerlerde değerlendirmeye karar veren şirket genel müdürü, doktor, avukat, mühendis gibi birçok meslek grubundan insanlar bağ ve bahçe satın almaya başladı. Yatırımcı, sadece çekirdeksiz kuru üzüm yetişen bağlar değil, çekirdekli sofralık üzüm, zeytinlik ve meyve bahçesi de alıyor. Ceviz de son yıllarda ikinci bir gelir arayanların yatırım alanı oldu. Necdet Türk, çiftçinin son yıllarda para kazanmaya başladığını, bunların başında da üzüm üreticisinin geldiğini kaydetti. Gelişmelerin sadece üreticileri değil, yatırımcıları da toprağa yönelttiğini dile getiren Türk, “Tarla fiyatlarının artması, dünyanın tarıma verdiği önemden kaynaklanıyor. En fazla artış, bağ alanlarında. Bu da üzümün, üreticisine fazla kazandırmaya başlamasından kaynaklanıyor.” açıklamasında bulundu.

Oda Başkanı Türk’ün verdiği bilgiye göre 2007 yılında Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesi 340 bin ton oldu. 2009’daki don olayı, rekolteyi 270 bin tona düşürdü. Türk, “Bağ alanları her yıl artmasına rağmen rekolte geçen yıl 230 bin ton seviyesinde kaldı. Bu düşüş, sofralık üzüm ihracatının artmasından kaynaklanıyor. Rekolte düşünce, geçmiş yıllardan gelen stok da eridi. Sıfır stokla girdiğimiz bu yıl, 240 bin ton rekolte bekleniyor. Yüzde 70’i ihraç edildiği için ürün azaldı. Bu da üzüm fiyatlarını yükseltti. Son iki üç yılda çiftçinin ürünü para etmeye başladı. 10 ton üzüm, bugünkü fiyatlarla 40 bin liranın üzerinde para demek, çiftçiyi kurtarıyor. Üzüm iki yıldır altın yılını yaşıyor, 4,5 liraya çıkarsa sürpriz olmaz.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Lagarde yeniden IMF Başkanı seçildi

Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ise gelecekte en kıymetli şeyin toprak olacağını söyledi. Akhisar’da 827 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu kaydeden Akbuğa, yüzde 50’sinde zeytin dikildiğini belirtti.

 

 


15 Şubat 2012. 11:10
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x