Kasap ve manav ekmek satamayacak


1 Temmuz’dan sonra kasap ve manavda ekmek satılmayacak.

Antalya’nın Alanya ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO), ‘Ekmek ve çeşitleri tebliğinin’ resmi gazetede yayınlandığına dikkat çekerek, esnafı uyardı. ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, 01 Temmuz 2012 tarihine kadar tüm ekmek üretimi yapan iş yerlerinin tebliğdeki şartlara uygun hale gelmesi gerektiğini söyledi. Bundan sonra kasap ve manav gibi yerlerde ekmek satışı yapılamayacağını bildirdi.

Ekmeğin taşınmasının nasıl olacağını belirleyen tebliğ, daha hijyenik koşullarda satışa yapılmasını öngörüyor. Gramajdan, içeriğe birçok değişikliği içeren tepliğe göre, ekmeğin tuz oranı düşürüldü, kepek miktarı artırıldı. Gramaj 300’den 250’ye düşürülürken, kepekli, tam buğday unlu, tam buğday ve ekşi hamur ekmekleri 250 gramdan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya sunulacak. Tebliğle tüketime sunulan ekmek ve çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma, pazarlanmasını sağlanacak.

Tebliğin sektörde çok yeni uygulamaları beraberinde getirdiğine dikkat çeken ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, 01 Temmuz 2012 tarihine kadar tüm ekmek üretimi yapan iş yerlerinin tebliğdeki şartlara uygun hale gelmesi gerektiğini hatırlattı. Yeni uygulamaya geçiş yapmayanların çok ağır yaptırımlarla karşı karşıya gelebileceğine dikkat çeken Aydoğan, bundan sonra kasap ve manav gibi yerlerde ekmek satışı yapılamayacağını söyledi.

DİĞER HABERLER
Ayçiçek Tarlaları "Tırtıl" Tehdidi Altında

Ekmek çeşitleri dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk rengi dağılımı olabildiğince homojen olacak olacağını belirten ALTSO Başkanı, ekmeğin basık ve yanık olmayacağını belirtti. Ekmek, çeşitlerinin üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edileceğini ifade eden Aydoğan, geleneksel haliyle tuz ilave edilerek üretilen ekmeklere tuz eklenmediği taktirde, ‘tuz ilave edilmemiştir’ ifadesi etikette yer alabileceğini söyledi. Tebliğle ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin üretim, depolama, dağıtım ve satış aşamalarının taşıması gereken kurallarında belirlendiğini ifade eden Aydoğan, “Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerle temas eden malzeme, alet ve ekipman; gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak. Bulaşma riskini engelleyecek biçimde üretilecek, kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulacak. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin ekmek kasalarına, ekmek kasalarının da ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilmesi gerekecek.” diye konuştu.Cihan


15 Şubat 2012. 16:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x