Kanatlı Sektörünün Umudu Suudi Arabistan


2006 yılında Dünya ile birlikte ortaya çıkan “Kuş Gribi” olaylarının ardından kanatlı eti ithalatını yasaklayan Suudi Arabistan’ın yasağı kaldırması tavukçuluk sektöründe canlılık yarattı.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca aa yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın ithalat yasağını kaldırdığı 10 Ocak’tan sonra bu ülkeye ihracatın hemen hareketlenmesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Buna karşın yasağın kalkmasının ardından yerli firmalarla Suudi firmalar arasında görüşmelerin başladığını dile getiren Koca, “Suudi Arabistan pazarı, 3-4 yıl sonra çok iyi bir pazar olacak. Bu pazar, Rusya pazarından çok farklı olacak. Rusya pazarı bizim için geçici bir pazardı. Suudi Arabistan bizim için sürekli bir alıcı konumunda” dedi.

“İhracat olarak Irak’ı geçer”

Şu anda Türkiye’deki bazı firmaların kendi çapında Suudi yetkililere görüşmelerini sürdürdüğünü ifade eden Koca, Türkiye’den numunelerin bu ülkeye yollanmasının ardından gerekli değerlendirmelerin yapılacağını söyledi.

Kuş gribi vakalarının çıkmasının ardından Irak’a ihracatın kesintiye uğradığı ancak daha sonra Irak’a olan ihracatın belli bir seviyeye geldiğinin belirtilmesi üzerine Koca, “Suudi Arabistan’a ihracatımız uzun vadede Irak’a olan ihracatımızı geçer. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim” diye konuştu.

2011 yılı nisan ayından yasağın kalktığı döneme kadar 8 firmaya izin çıktığını ifade eden Koca, yasağın kalkmasının ardından 10’un üzerinde firmanın daha Suudi Arabistan’a ihracat için başvuruda bulunduğunu kaydetti.

DİĞER HABERLER
Bolca Hindi 20.Gurur Yılını Kutluyor

Suudi Arabistan’ın Türkiye’den ithalata izin vermesi ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Koca, “İzin konusunda Irak’tan farklı bir durum var. Irak’a ihracat konusunda Türkiye devletine izin verilmişti. Suudi Arabistan ise devlete değil firmalara izin veriyor” dedi.

 


18 Şubat 2012. 14:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x