Zeytine talep neden azaldı?


Edremit Ticaret Odası Yağ ve Gıda Maddeleri İmal ve Ticareti Meslek Grubu Komitesi Başkanı Doğan Öge sektörün durumuyla ilgili açıklamada bulundu.

Edremit Ticaret Odası Yağ ve Gıda Maddeleri İmal ve Ticareti Meslek Grubu Komitesi Başkanı Doğan Öge, “Bu sene zeytinyağı sektöründe beklenmedik bir durgunluk yaşanıyor. Özellikle yemeklik zeytinyağı ile ilgili talep neredeyse yok gibi.” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda ekim ayından itibaren başlayan hareketliliğin bu sene yaşanmadığını vurgulayan Öge, “Üretici zarar ettiği gibi tüccar ve ihracatçı da halinden memnun değil. Sezon başında sızma zeytinyağı 6,20 TL’den, 5 asit ham zeytinyağı da 3,50 TL’den alınmaya başlanmıştı. Fakat şimdilerde sızma zeytinyağı 5,50 TL- 5,60 TL’ye kadar geriledi, 5 asit ham zeytinyağı 3,70 TL ile 3,80 TL dolaylarına yükseldi. Ancak 5 asit ham zeytinyağı da yok denecek kadar az. Bazı şeylerin yanlış olduğu ortadadır. Bunun sebebi Türkiye’nin birçok yerine zeytin ağacı dikilmesidir. Evet, zeytinyağı üretiminde artışı sağlamak doğru ve mantıklı bir düşüncedir.

Ancak bunlar yapılırken de Türkiye’nin zeytinyağı tüketiminde nerelerde olduğu unutulmamalıydı. Kişi başı 1 kilogram tüketimle bu ürünün altından kalkamayacağımız ortadadır.” diye konuştu.

Öge, şöyle devam etti: “Şu anda ihracat yurt dışı dökme sızma zeytinyağı fiyatları 1,90 euro civarındadır. TL karşılığı 4,37 TL’dir.

DİĞER HABERLER
Gıda Sektörü Mevzuatı ve Uygulamaları Tartıştı

Ayrıca 1,35 euro da prim almaktadır. Bizde maalesef 0,30 kuruştur. Bu sebeple ihracat mümkün olmamaktadır. Türkiye’nin yıllık zeytinyağı üretimi ortalama 70 bin ton, 100 bin tonlardan tahmini olarak 190 bin tona yükselmiştir. Bu rakamın ileriki yıllarda 300 – 350 bin tonlara ulaşması beklenmektedir. Sektör olarak bu sene sıkıntı yaşanıyorsa ileriki senelerde eğer bazı şeyler değişmezse daha da ciddi sıkıntılarla karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır… Dahilde İşleme Rejimi (DİR) denilen ihraç etmek kaydıyla zeytinyağı ithalatına izin verilmesi bir daha düşünülmelidir. Bu talebe karşı çıkılmasının sebebi yurt dışından zeytinyağı getirilir ise iç piyasa fiyatları düşer ve Türkiye’de üretilen zeytinyağı alıcısız kalması endişesiydi. Ama günümüze baktığınızda zaten bu korkulanların hepsi yaşanmaktadır. Zeytinyağı neredeyse alıcısızdır.” /cihan


20 Şubat 2012. 13:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x