Bolu’nun Işığı Tavuk Gübresinden


Çinli ve Türk firmalar arasında imzalanan anlaşmalar arasında Bolu’da tavuk dışkısından elektrik üretecek santral de var. Çinliler’e göre 19 megavatlık santral “Bolu’nun tavuk gübresi problemini çözecek”.

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jing Ping’in dün İstanbul’da katıldığı TİM tarafından düzenlenen Türk – Çin İş Forumu’nda iki ülke şirketleri arasında toplam değeri 1.3 milyar dolar olan 28 anlaşma imzalandı. Anlaşmalardan biri de Bolu Belediyesi ile Sinoma EC arasında ortak elektrik santrali yapımı üzerine oldu. Santralde kullanılacak yakıt da Bolu’dan karşılanacak. Türkiye’nin tavukçuluk merkezi olan ildeki santral, yakıt olarak tavuk dışkısı kullanacak. Çinli yetkililerin dağıttığı ve anlaşmaların içeriğini anlatan dökümanda Bolu’daki projeyle ilgili “Bu sayede Bolu şehrinin tavuk pisliği problemi çözülecek” denildi. Santralin kurulu gücü 19 megavat olacak. Üç aşamada inşa edilecek santralin 7 megavatlık ilk etabı 19 ayda tamamlanacak. İlk etabın yatırım tutarı ise 12 milyon dolar olacak. Santralin tavuk dışkısını kaynak olarak kullanması sayesinde yıllık 14 bin ton kömür tüketiminden tasarruf edilecek. Ayrıca yine yıllık 35 bin ton karbon salınımının önüne geçilmiş olacak.

MÜTEAHHİTLİK PROJELERİ 10 MİLYAR DOLAR

Forumda bir konuşma yapan Xi Jing Ping, Çin şirketlerinin Türkiye’de bugüne kadar imzaladığı müteahhitlikt sözleşmelerinin toplum tutarının 10 milyar doları aştığını bildirdi. Ping, “Karşılıklı yatırımın potansiyeli ortaya çıkmaktadır. Çin şirketlerinin, Türkiye’ye olan ilgisi artıyor. İki ülkenin işbirliği, gerçek potansiyelini yansıtmıyor. Çin hükümeti, şirketlere yatırım yapmaları için destek sağlayacak” diye konuştu. Ping, Çin’in sermaye, teknoloji ve piyasada birbirini tamamlayıcı özelliği olduğunu ve işadamlarının bundan faydalanmasını istedi.

DİĞER HABERLER
Tavuk ile ilgili yanlış haberler sektörü etkiledi

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, tavuk gübrelerinin enerjiye dönüşmesiyle ilgili anlaşmayı imzalamak üzere İstanbul’daydı. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz; “Bolu için büyük önem taşıyan bu proje ile Türkiye’ye öncülük etmenin gururunu ve onuru yaşıyoruz.” dedi.   Bolu Belediyesi, tavuk gübrelerinden elektrik enerjisi üretimi için Çinli Sinoma Energy ile anlaşma imzaladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Hilton Convention Center’da düzenlenen Türk-Çin İş Forumu’nda, yaklaşık 28 ayrı anlaşma imzalandı. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı forumda, Bolu Belediyesi de Sinoma Energy ile anlaşma imzaladı.

İmzalanan anlaşma kapsamında, Bolu’da çevre kirliliği ve kokuya neden olan tavuk ve hindi altlıklarından elektrik üretilecek.   Böyle bir anlaşmaya imza atmaktan gurur duyuyoruz   Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türkiye’de beyaz etin üçte birinden fazlasının Bolu’da üretildiğini belirterek, “Bunun da çevre kirliliği oluşturduğuna yönelik sıkıntılarımız vardı. Bu sıkıntıları aşma konusunda Çin’le yaptığımız görüşmeler neticesinde böyle bir anlaşmaya imza atmış olmaktan son derece gurur duyuyoruz. Daha önce de Güney Kore ile çöpten elektrik enerjisi üretme konusunda bir anlaşma yapmıştık ve şu anda çöpten elektrik enerjisi üretmeye başladık. Bu da Güney Kore’nin yakın komşusu Çin’le yapılan bir anlaşmadır. Bu anlaşmalara öncülük etmenin onuru ve gururunu yaşıyoruz” dedi

DİĞER HABERLER
Yeterli yemlik uzunluğu daha iyi tüyler demektir

23 Şubat 2012. 09:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x