Bölünmüş Arazilerden Yılda 8 Milyar Kaybediyoruz


Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, arazi bölünmesi nedeniyle her yıl 8 milyar liranın çöpe atıldığını belirterek, “Bu mesele tek başına bizim değil, bütün çiftçilerimizin, geleceğimizin meselesidir” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin her yıl arazi bölünmesinden, parsel küçülmesinden dolayı yaklaşık 8 milyar liralık kayba uğradığını, bunun çok büyük bir ekonomik kayıp anlamına geldiğini bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından “Tarım arazilerinin bölünmesinin önlenmesi” konulu çalıştay, Büyük Anadolu Otelinde düzenlendi.   Türkiye’de tarım arazilerinin bölünmesi, parçalanması, işletmelerin her geçen gün biraz daha küçülmesi, ölçek ekonomisinin kaybedilmesi, mevcut parsellerin etkin bir sulama ağından yoksun olması, mekanizasyon konusu ve bunun yarattığı maliyet artışının getirdiği olumsuz etkilerini konuşmak, bunların nasıl çözüleceğini istişare etmek, çözümleri hayata geçirmek için bu çalıştayı düzenlediklerini anlatan Eker, çiftçi kuruluşlarından üreticilerden, meslek odaları ve kuruluşlarına, özel sektörden kamuya, sivil toplum kuruluşlarından muhtarlıklara ve üniversitelere bütün toplum kesimlerinden insanlarla bu konuyu ayrıntılı bir şekilde tartışarak çözüm geliştirmek istediklerini kaydetti.

 

Tarım arazilerinin bölünmesi konusunda mevcut miras mevzuatından kaynaklanan sorunlar olduğunu ve bunun 1926 yılına kadar dayandığını anlatan Eker, çalıştayda ortaya çıkacak çözüm önerileriyle ilgili tekliflerin tartışılacağını söyledi.

DİĞER HABERLER
Sulama ve Verimlilik Paneli Ödemiş’te Yapıldı

Toplumun bu konuda görüşlerini alacağız   Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu çalışmaya ilaveten bir anket çalışması yapacaklarını belirterek, köylerde çalışan 7 bin 500 ziraat mühendisi, veteriner hekim bulunduğunu bunlar aracılığıyla da toplum kesimlerinin görüşünü alacaklarını ifade etti.   Eker, bu çerçevede 50 bin kişiyle yüz yüze anket yapacaklarını ve bu konuda insanların ne düşündüklerini, nasıl bir çözüm önerdiklerini soracaklarını söyledi.   6 hektar alan bile 7’ye bölünüyor   2001 yılındaki tarım sayımına göre Türkiye’de 3 milyon 100 bin tarım işletmesi bulunduğunu belirten Eker, ortalama işletme büyüklüğünün 6 hektar (60 dekar) civarında olduğunu söyledi.   Bu 6 hektar alanın ortalama 7 parsel olduğuna ve bunun da yaklaşık 22 milyon parsel yaptığına dikkati çeken Eker, şöyle devam etti:   “Bu yapı sürdürülebilir bir yapı değil.   Küçük parselle yatırım yapılamıyor, üretim takip edilemiyor, izlenemiyor bu da kalite ve standardı düşürüyor.

Maliyetleri artırıyor.

Pazara yönelik bir standart üretim yapılamıyor. Ortaya bir de ilave işsizlik sorununu ortaya çıkartıyor.”   Bunun yanı sıra traktörün mazot yaktığını ve ithal mazotun da bir maliyet getirdiğini ifade eden Eker, ulaşımdan kaynaklanan maliyetlerin de olduğunu kaydetti.   Arazi bölünmesinden 8 milyar liralık kayıp söz konusu   Çok parselli yapıların, sınır kayıpları konusunu da beraberinde getirdiğine, bu sınırların toprağın kendisini de küçülttüğüne işaret eden Eker, çok basit bir hesapla 10 dönümlük bir buğday tarlasında parsel küçüklüğünden ötürü, sınır kayıplarından kaynaklanan gelir kaybının 150 lira olduğunu söyledi.

DİĞER HABERLER
"BurTarım" Fuarı Yapıldı...

Parsellerden ulaşımdan kaynaklı kaybın 100 lira, parsellerde makine kullanımı kaybının da 80 lira olduğundu ifade eden Bakan Eker, “ne etti? 10 dönümlük bir arazide yılda 330 lira kayıp var” dedi.   Türkiye’de 24 milyon hektar tarla olduğunu hatırlatan Eker, bunun yaklaşık 8 milyar lira kayıp anlamına geldiğini söyledi.   Her yıl arazi bölünmesinden, parsel küçülmesinden dolayı yaklaşık 8 milyarlık kayba uğramanın çok büyük bir ekonomik kayıp anlamına geldiğinin altını çizen Eker, “Hükümet olarak destek bütçemiz 7,3 milyar lira. Yani bizim bir yılda çiftçiye verdiğimiz nakit desteği kadar bizim kaybımız var, arazi bölünmesinden dolayı. Onun için bizim bu sorunu çözmemiz lazım. Eğer bugün tedbir almazsak, bu 10 dekarlık parsel 3 kardeşe bölünürse, o zaman kayıp 2 katına çıkıyor. Yani kaybımız katlanarak artıyor” diye konuştu.

 

 

 


29 Şubat 2012. 19:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x