Suriye sınırındaki mayınlarda yeni gelişmeler


Suriye’de gerginlik bütün ürkütücülüğü ile tırmanırken, Türkiye en uzun sınır komşusu ile paylaştığı toprakta önemli bir temizliğe hazırlanıyor.

CNN Türk’ten Ahu Özyurt’un haberine göre, ABD ile görüşmelerde zaman zaman gündeme gelen Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve organik tarıma açılması konusunda Milli Savunma Bakanlığı’nın başlattığı ihale süreci sessiz sedasız ilerledi. 6 Şubat 2012’de Bakanlık ihaleye teklif veren 50’ye yakın şirket ve ortaklığı ön elemeden geçirerek 20’ye indirdi.

Finale kalanlar arasında çok çarpıcı isimler var. Tepe/Nurol ortaklığı, Cengiz İnşaat, Kolin İnşaat, Güneş İnşaat, Öztaş ve Onca, Hema Grubu, IBA İnşaat gibi önemli şirketlerin yanı sıra Türk Polis Vakfı da mayın temizleme ihalesinde yabancı ortağıyla son 20’ye kalan firmalar arasında.

Washington merkezli Sidar Global Advisors isimli danışmanlık şirketi, uzun süredir takip ettiği ihale süreci ile ilgili hazırladığı raporda, “23 Şubat günü finale kalan şirketlerin yetkilileri Bakanlık tarafından Ankara’daki MKEK ofisinde görüşmeye davet edildi. Şirketlerin Haziran’a kadar son tekliflerini vermeleri isteniyor” diye yazdı.

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi sürecinin devam ediyor olması, pekçok yabancı uzmana göre Suriye krizinin Türkiye’yi çok da uzun vadede etkilemeyeceğinin ya da çözüleceğinin işareti olarak yorumlanıyor.

DİĞER HABERLER
Özelleştirilecek Şeker Fabrikalarına Son Teklifler Verildi

360 MİLYON METREKARELİK DEV ALAN

Türkiye, kara mayınlarının temizlenmesini içeren Ottawa sözleşmesini 2003 yılında imzaladığı için sınırlarındaki mayınları 2014’e kadar temizletmesi gerekiyor. İhaleyi takibeden pekçok uzman, mevcut şartnamenin böyle bir tarih zorunluluğu koymadığına dikkat çekiyor.

Suriye sınırında mayından temizlenmesi beklenen bölge 360 milyon metrekarelik dev bir alan. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerine yayılan Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlendikten sonra tarıma yılda en az 20 milyon dolarlık gelir getirebileceği belirtiliyor.

Haziran’daki son fiyat sürecinin ardından Mayın Temizleme ihalesinde Kasım ayında nihai karar sürecine girilecek. Savunma uzmanları da sektörü yakından bilenler de bu bölgenin tek bir şirkete verilm


2 Mart 2012. 16:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x