“Halep Keçisi” Mudurnu’nun Gözdesi Oldu


AYDIN ÖZPELİT ÇİFTLİK BOLU BÜROSU

Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu zamanında keçi ticareti ile Şam ve Halep’li tüccarlar uğraştığından halk dilinde bu yerli keçi ırkına “Halep Keçisi”denmiştir.Yani bu keçi ırkının Halep ile ilgisi yok.

En verimli “Halep Keçisi” Türkiye ve Kıbrıs’ta yetiştirilir.Fakat asıl gen kaynağı Çukurova’dır.

Uzmanlar bu verimli ırkı almadan önce kan tahlillerinin yapılması gerektiği ikazını yapıyorlar.Bu keçi ırkında en çok Brucella ve Yavru Atma Hastalığı görüldüğü bildiriliyor.Bunun için alıcıların mutlaka kan tahlili yapmaları söyleniyor.Yani bu hastalıklardan ari olmaları gerekiyor.Sağlıklı görünen keçilerin Brucella taşıyıcısı olma ihtimalinin olduğunu söyleniyor.

İşte bu verimli keçi ırkını Mudurnu’ya getiren yetiştiriciliğe başlayan Selami Karakuş yörenin ilgi odağı oldu.

Mudurnu’da, hayvancılıkla uğraşan Selami Karakuş, ilçedeki hayvan ırklarını şekillendirmek için yoğun çaba harcayıp halep keçileri getirdiğini söyledi. Mudurnu ve çevresine hemen uyum sağlayan keçilerden edinmek isteyenlerin kendisiyle irtibata geçebileceğini anlatan Karakuş, “Hayvanların içinden istediklerini seçip alabilirler” dedi.

Halep keçilerinin verimliliğinin yüksek olduğunu söyleyen Selami Karakuş, şöyle konuştu: “Şimdi kendim yetiştirdiğim için bunun iyice farkına vardım. Mudurnu ve çevresinde bu hayvanların çoğalması ve ailelerin ekonomik durumlarının yükselmesi gerekir. Bu hayvanlar ayrıca doğa dostu. Diğer keçiler gibi her yere saldırmıyor. Süt verimleri ise yaklaşık iki kilo. Keçilerden çok memnunum.” dedi.

DİĞER HABERLER
Teşvikli ekmek kapısı kümeslere kaçak diye yıkım tehlikesi

15 Mart 2012. 12:44
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x