500 bitki aktar yerine eczane raflarına geliyor


Sağlık açısından risk taşıyan 500’e yakın bitki aktarlardan eczane raflarına gelecek. Bitki ve kapsüller artık reçeteyle satın alınacak Sağlık Bakanlığı, tıbbi bitkileri mercek altına aldı.

Zayıflattığı, cinsel gücü artırdığı iddialarıyla aktarlarda ya da internetten kontrolsüz satılan tıbbi bitki ve bu bitkilerden yapılan kapsüller artık eczanelerde satılacak. Önceki yıl, Kastamonu’da zayıflamak için piyasada satılan Antakya Biberi otu suyu içen Nilay Dinçer’in (23) ölümüyle gündeme gelen, tıbbi bitkiler artık ilaç gibi ruhsatlandırılacak, eczanelerde satılacak. Aktardan ve internetten satışı yasaklanacak ve reklam yasağı gelecek.

İlaç Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman, “Bu tıbbi bitkilerin içerikleri ilaç kadar etkin. Bunların kontrolsüz satışına müsaade edemeyiz. Bu bitkiler ve bunlardan yapılan kapsüller eczanelerde aynı ilaç gibi prospektüsü ile birlikte doktor ve eczacı onayıyla satılabilecek” diye konuştu.

Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı ise “Bu konuda düzenleme getirilmesini biz de isteriz. Ayrımın doğru yapılmasından yanayız” dedi. Biota Laboratuvarları Genel Müdürü Cihat Dündar ise şunları söyledi: “Türkiye’de 3 bine yakın endemik bitki var ancak bunlar tamamen kontolsüz. Aktarlardan alıp test ettiğimiz bitkilerin çoğu sahte çıkıyor ya da hijyenik değil.” Yetkili Sağlık Bakanlığı Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, süpermarketlerde ve aktarlarda satılan bitki kökenli ilaçların, tüketiciye yeterli ve doğru bilgilerle ulaşmadığını tespit etti.

DİĞER HABERLER
Brusella ve Koyun-Keçi vebası (PPR) aşısı yapılmaya başlandı.

Zaman zaman satış noktalarında veya reklamlarda yanlış bilgilendirmeler yaşandığını ve sonuçta tüketici sağlığı açısından ciddi problemlerle karşılaşıldığı sonucuna ulaşıldı. 2010’da bitki kökenli ilaçların ruhsatlandırılması, Tarım Bakanlığı’ndan Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Fazlası zarar veriyor Fazla kullanıldığında insan sağlığını tehdit eden bitkilerden bazıları şöyle:

Antakya biberiyesi: Zayıflamak için kullanılıyor.

Ek inasya çayları: Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor.

Ginka bluva: Hafıza güçlendirici.

Cak şir otu: Cinsel gücü artırıcı.

Oka liptus: Öksürük ve burun iltihabını gideriyor, idrar yollarını temizliyor.

Isırgan otu: Egzama, böbrek taşı düşürme ve baş ağrısı için kullanılıyor.

Şerbetçİ otu: Sinir yorgunluğu ve uykusuzluk gideriyor.

Sabah


20 Mart 2012. 18:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x