Taşköprü sarımsağını Reis Düzeltecek


Reis Gıda’nın patronu Mehmet Reis, memleketi Kastamonu’da yerli tohumu geliştirmek üzere valilikle ortak proje başlatıyor.

Reis Gıda’nın patronu Mehmet Reis, dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak bilinen Taşköprü sarımsağını markalaştırmak için kolları sıvadı. Önce Kastamonu’da işleme tesisi kuran Reis, şimdi de bölgedeki 5 bin çiftçi aileyi ilgilendirecen bir tohum hamlesi başlattı. Tarımın en verimli istihdam ve gelişim modeli olduğunu belirten Mehmet Reis, Türkiye’ye son yıllarda özellikle Çin’den kalitesiz sarımsak tohumları geldiğini ve Taşköprü’de bile bunların ekildiğini belirterek bu duruma karşı Kastamonu Valiliği ve sarımsak üretici birlikleriyle harekete geçtiklerini söylüyor. Reis, “Aynı zamanda istihdamı da etkilediğinden projenin içinde hem üniversiteler hem de İŞKUR var” diyor. Bölgede ormana zarar vermeden, tohum ıslahı ve ekim alanının genişletilmesiyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini anlatan Reis, köylülere sadece sarımsak değil yerli mercimek, nohut gibi baklagillerin tohumlarının dağıtılacağını söylüyor.

5 BİN KÖYLÜ ETKİLENECEK

11 yıl önce Taşköprü’ye sarımsak fabrikası kuran Mehmet Reis, 3 bin ton üretim kapasiteli sarımsak işleme tesislerinde püre ve soyulmuş diş üretimi yapıyor. Taşköprü sarımsağı üretim tesisine 1.5 milyon liralık yatırım yaptıklarını, yeni proje için bu kadar daha yatırım planladığını anlatan Mehmet Reis’in hedefi kısa sürede sarımsak üretimini iki katına çıkarmak. Şu anda Kastamonu’da 2 bin 500 köylünün sarımsak üretiminden geçimini sağladığına dikkat çeken Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı, projeyle birlikte bu sayının 5 bine çıkacağını ifade ediyor.

DİĞER HABERLER
Gıda Güvenliği ve Gıda Mühendislerinin Rolü, Yaşanan Atama Sıkıntıları

İnebolu Yatırım’la meslek sahibi yapıyor

Kastamonulu 65 işadamının bir araya gelerek kurduğu İnebolu Yatırım A.Ş.’nin fikir babası olan Mehmet Reis, şu ana kadar 1 milyon lira yatırım yapılan şirketin Kastamonu’yu turizm açısından tüm dünyaya tanıttığını vurguluyor. Tesiste kullanılan ürünler yine Kastamonulu çiftçilerden alınıyor. Tesisin cirosunun yüzde 1’i çiftçinin cebine gidiyor. Gençleri meslek sahibi yapmak için eğitimler verdiklerini anlatan Reis, “Aşçıyı Bolu’dan getirdim. Gidip Hilton’un yiyecek içecek müdürünü buraya transfer ettim. Aşçılar ve turizm yöneticileri yetiştiriyoruz” diyor.

Obezite konusunu gündemde tutacak

2010’da obezite ve dengeli beslenme konusunda bir bilinçlendirme kampanyası başlatan Mehmet Reis, bu yıl yeni aktivitelerle bunu genişletmeyi planlıyor. Reis, “Yemek kültürümüzle birlikte sağlığımızı da yitirdiğimizin farkında değiliz. Son 20 yıla baktığımızda obezite oranının yüzde 5’ten yüzde 20’ye yükseldiğini görüyoruz” diyor. Reis, geçen yıl sağlıklı yemek tariflerinin olduğu kitap bastıklarını ve “Geleneksel Lezzetler, Sağlıklı Nesiller” sloganıyla sağlıklı yaşamla ilgili etkinlikler yaptıklarını ifade ederek şunları söylüyor: “Hedef obeziteyi sürekli gündemde tutmak.” /Sabah

 


23 Mart 2012. 11:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x