Bu yıl pirinç bereketi geliyor


NURİ ÇAĞLAR-ÇİFTLİK TRAKYA BÜROSU

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye’nin en geç bir yıl içinde pirinç ithal eden bir ülke olmaktan çıkacağını belirtti.   Bir buğday ülkesi olan Türkiye, en çok tüketilen ikinci tarım ürünü olan pirinçte dışa bağımlılıktan kurtuluyor.  2008 yılında Güney Asya ülkelerinde yaşanan kuraklık sonucu patlak veren ve Türkiye’yi de içine alan pirinç krizinin etkisi hızla aşıldı.

Türkiye pirinç piyasasının en büyük firmalarından Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye’nin en geç iki yıl içinde ithalatçı ülke konumundan çıkacağının müjdesini verdi. Türkiye’nin aslen bir buğday ülkesi olduğunu dile getiren Mehmet Erdoğan, “2010 yılında Türkiye’de 900 bin ton çeltik üretimi gerçekleşti. Bu da 550 bin ton pirinç üretimi demek.

Türkiye’nin yıllık pirinç tüketimi ortalama 600 bin ton. Pirinçte dışa bağımlılığımız gitgide azalıyor. Bunda akılcı tarım politikalarının ve iklimsel koşulların etkisi büyük. Kar yağışlarının artışı, üretim bölgelerimizdeki su rezervini olumlu yönde etkiledi. İklimsel büyük sorunların yaşanmaması halinde Türkiye pirinç üretiminde en geç iki yıl içinde dışa bağımlılıktan kurtulacak” açıklamasında bulundu.

Ortadoğu’da liderlik pekişiyor!   Türkiye’nin son yıllarda Ortadoğu’nun pirinç tedarikçisi konumunda olduğunu dile getiren Erdoğan, “Türkiye, başta Libya, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracat yapıyordu. Üretimden gelen gücümüzün artışı Türkiye’nin ihracatını da olumlu yönde etkileyecek. Dışa bağımlılığın azalması, Ortadoğu pazarındaki lider ihracatçı konumumuzu daha da güçlendirecek” dedi.

DİĞER HABERLER
Binlerce dolara satılan yer mantarı sırlarla dolu

Türkiye, 2008 yılında 753.000 bin, 2009 yılında 750.000 bin, 2010 yılında 860.000 bin ton, 2011 yılında ise 900.000 bin çeltik üretimi gerçekleştirmiştir


5 Nisan 2012. 12:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x