Kene mücadelesinde yine tavuklar kullanılacak


Keneleri tavuklar kovalayacak  

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla mücadele için kenelerin yoğun olarak görüldüğü 6 ilde beç tavuğu dağıtacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, KKKA hastalığının, kene kaynaklı olarak insanlara bulaşan ve son yıllarda çok sayıda insanı etkileyen viral bir hastalık olduğunu söyledi.

Dış ortamlara ve ilaçlara karşı son derece dirençli parazitler olan keneyle mücadelenin son derece güç olduğunu ve zaman zaman yapılan bilinçsiz ilaç kullanımı sonucu bu mücadelenin tabiatın pestisidlerle kirlenmesine yol açtığını dile getirdi.

Özyanık, kenelere karşı kimyevi mücadele yerine biyolojik mücadele yapmak amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kanatlı yaban hayvanı üretimine hız verdiğine işaret ederek, geçen yıl 292 bin 796 kanatlı yaban hayvanının bu amaçla tabiata bırakıldığını kaydetti.   Beç tavuğu kene popülasyonunu azaltıyor   Ahmet Özyanık, kenelerle biyolojik mücadele kapsamında yapılan bilimsel araştırmalarda, Afrika kökenli kanatlı hayvanlardan beç tavuğunun, yaşadığı bölgelerde bu tür böcekleri fazlaca tüketmesi sebebiyle kene popülasyonunun azaltılmasında etkili olduğunun belirlendiğini vurguladı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat Keklik Üretme İstasyonu’nda ilk kez 2011 yılında deneme amaçlı yaklaşık 2 bin 500 beç tavuğu üretildiğine dikkati çeken Özyanık, üretilen beç tavuklarından bin tanesinin kene vakalarının yoğun görüldüğü illerden Çorum’un Osmancık ilçesi merkez ve köylerine, kalan bin 500’ünün ise Yozgat’ın Çekerek, Kadışehri ve Aydıncık ilçe merkezleri ile köylerinde yaşayan ailelere, hane başına üçer tane olacak şekilde dağıtıldığını anlattı.

DİĞER HABERLER
Ali Eroğlu: Milli Birlik Projesi'nde yapılanma yanlış

Altı ilde dağıtım yapılacak   Özyanık, ailelere verilen beç tavuklarının her yıl üreyerek çoğalmasıyla beraber, keneyle biyolojik mücadelenin katlanarak artacağını ifade ederek, şöyle konuştu:   ”Bu yıl içerisinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun olurlarıyla kene ile biyolojik mücadelede kullanılmak üzere Yozgat Keklik Üretme İstasyonu’nda üretilen ve şu an yumurtlama döneminde olan beç tavuklarından; hazırlanan program çerçevesinde Çorum, Ankara, Afyonkarahisar, Sivas, Yozgat ve Tokat illerine dağıtım yapılacaktır. Dağıtımlar, bu illerin Doğa Koruma ve Milli Parklar şube müdürlükleri tarafından yapılacak. Çorum’a bin, Ankara’ya 750, Afyonkarahisar’a bin, Sivas’a 750, Yozgat’a 750 ve Tokat’a 750 olmak üzere toplam 5 bin beç tavuğu bu illerde belirlenecek köylerdeki ailelere dağıtılacak.”

Ahmet Özyanık, genel müdürlük olarak insanların yaşadıkları ortamlarda ve tabii alanlarda kenelerle mücadele edebilmek ve bu mücadelede biyolojik yöntemler kullanılmasını sağlamak maksatlı çalışmalarının alınan sonuçlara göre artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.


5 Nisan 2012. 17:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Beytullah BERÇİN
Beytullah BERÇİN
11 yıl önce

Aklın bittiği yerlerden birisi de bu bakanlık.Önce keklik ve sülün sonra Beç tavuğu nihayetinde tavukgillerden kene savar cinsi bir beslenme alışkanlığı olan bir tür olduğunu hiç bir bilim çevresi kabul etmemiş yayınlamamıştır.Yabanhayatına kene savar keklik ve sülün projeleri fiyaskoyla sonuçlandı. Bilimsellikten uzak BAKANLIK POLİTİKALARIYLA cebelleşmekten biz usandık ONLAR utamnadı.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x