“Okul Sütü” Projesi Fiyatları Düşürdü


Okul Sütü Projesi daha uygulamaya geçmeden, sektörde fiyat kavgası patlak verdi. Balıkesir’in bazı bölgelerinde fiyat 7 kuruş düştü; üretici sanayiciyi, sanayici ise üreticiyi ve diğer sanayicileri suçladı!

Süt arzındaki farklılığa bağlı olarak fiyatlardaki dalgalanmayı önlemek ve üreticiyi korumak için her gün 7 milyon öğrenciye ulaşacak “Okul Sütü Projesi”, açıklanır açıklanmaz çiğ sütte fiyatlar düştü. Bazı sanayicilerin, kimi bölgelerde Süt Konseyi’nin tavsiyesini yok sayarak fiyatı litre başına 7 kuruş düşürmesi üzerine Balıkesirli üreticiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e şikâyet mektubu yazarak bölgedeki durumu bildirdi. Balıkesir’deki 13 kooperatif ve birliğin başkanının imzası bulunan mektupta özetle şu ifadelere yer verildi: “Hükümetin Okul Sütü Projesi’ne rağmen bölgemizde faaliyet gösteren Yörsan, Kay Süt ve yerel sanayicilerimiz, Ulusal Süt Konseyi’nde üretici ve sanayicinin ortaklaşa aldığı ve Haziran 2012’ye kadar geçerli olacak süt fiyatını 1 Nisan’dan itibaren brüt 80 kuruştan almak yerine brüt 73 kuruşa düşürerek ödeme yapmıştır.”

FİYATLARI 73 KURUŞA KADAR DÜŞÜRDÜLER

Mektupta imzası bulunan Balıkesir Süt Birliği Başkanı Cihat Şimşek, fiyatın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Okul Sütü Projesi’niaçıklamasından sonra düştüğüne işaret ederek, “Eskiden ihaleler üç ayda bir bölgesel olarak yapılırdı. Bu yıl ise istikrarı sağlamak adına,Ulusal Süt Konseyi’nde haziran ayına kadar sütün litre fiyatının 80 kuruş olması konusunda anlaşma sağlandı. Ancak iki sanayici, alım yaptıkları bölgelerde fiyatları düşürdüler. Biz de bunun üzerine konuyu hem Başbakan Erdoğan’a hem de Tarım Bakanı Mehdi Eker’e ileterek duruma müdahale edilmesini istedik” değerlendirmesinde bulundu. Bu arada konu üzerinde görüştüğümüz mektupta adı geçen bazı şirketler fiyatı bilerek ve isteyerek düşürmekle suçlandı. Ancak şikâyete konu olan sanayicilerden biri, “Üretici bize geldi ve kendi düşük fiyatla satmak istedi” derken bir diğeri, “Büyük sanayici başka yerden 65 kuruşa alıp bizim olduğumuz yerde fiyatı 80 kuruşta tutuyor.Rekabet edemiyoruz” diyerek kendini savundu.

DİĞER HABERLER
FAO Ülke Programlama Çerçevesi’ni onayladı

SÖZ SAVUNMANIN

‘Üretici 73 kuruştan sattı, biz de aldık’

Yörsan Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yörük, süt fiyatlarının Akdeniz ve Marmara’nın diğer kentlerinde yılın başından beri düşük olduğunu belirterek, “Bunun önüne geçilmesi için bizzat ben Tarım Bakanı’na durumu bildirdim” dedi. Türkiye’nin bir bölgesinde başlayan fiyat düşüşlerinin başka kentlere sıçramamasının mümkün olmadığını kaydeden Yörük, “Üretici bizi aradı; ‘Süt elimde kaldı, 73 kuruştan satıyorum. Yoksa dökmek zorunda kalacağız’ dedi. Biz de aldık. Ucuza aldığımız süt toplam aldığımız süt içinde ancak yüzde 4-5’i oluşturuyor” diye konuştu.

‘80 kuruşla rekabet edemiyoruz’

Süt üreticisinin suçladığı diğer bir şirket olan Kay Süt’ün Genel Müdürü Ergün Ayhan ise ocak ayından itibaren süt fiyatının Aydın, Konya,Manisa, Adana, Antalya gibi şehirlerde 65 kuruşa düştüğünü söyledi. Balıkesir’de fiyatların her zaman pahalı olduğunu dile getiren Ayhan,şöyle devam etti: “Yüzde 5’lik pahalılığa razıyız ama yüzde 20 olmaz. Türkiye’nin başka bölgelerde de fabrikası olan iki büyük üretici, toplam üretiminin yüzde 90’ını diğer kentlerden ucuza alıp Balıkesir’de fiyatları 80 kuruşta tutmak istiyor. Böylece rekabette elimiz kolumuz bağlanıyor. Bizim de başka yerden alabilmemiz için oralarda tesis kurmamız lazım. Fiyat farkına iki ay dayandık, ancak üçüncü ay dayanamadık./HABERTÜRK / EBRU ERDOĞAN

DİĞER HABERLER
İthal karkas eti alımı ihalesi yapıldı

8 Nisan 2012. 11:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x