Dedelerinin savaştığı topraklarda onlar mutfağa girdiler


Dedelerinin 97 yıl önce savaştığı toprakları görmek için Avustralya’dan Çanakkale’ye gelen 28 lise öğrencisi, ziyaret kapsamında Türk mutfağını inceledi, yemeklerin yapımına katıldı.

Avustralya’dan yaklaşık 15 günlük tur kapsamında Çanakkale’ye gelen 4’ü kız 28 öğrenci, ilk olarak atalarının savaştığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki savaş alanlarını ziyaret etti.

Öğrenciler daha sonra merkeze bağlı Kepez beldesinde bulunan Kolin Hotel’de Türk mutfağını ve yemeklerini tanıma fırsatı elde etti. Öğrencileri ağırlayan otelin mutfak şefi İsmet Büdün, konuklarıyla mutfağa indi.

Önlük ve kep giydirilen Avustralyalı öğrenciler daha sonra Türk yemeklerinin yapımını izledi, bazılarının yapımında ise Büdün’e eşlik etti.

İsmet Büdün, yaptığı açıklamada, otellerinin Türk mutfağını tanıtma adına başlattığı projenin ilk ayağında Avustralyalı öğrencileri ağırladıklarını belirterek, ”Onlarla hünkar beğendi, Adana kebabı, imambayıldı, zerde, şekerpare ve peynir tatlısını yaptık. Genel olarak Türk mutfağının yapısını ve temelini beğendiklerini ifade ettiler” dedi.

Öğrencilerden Michael Ricca, Türkiye’nin kalplerine çok yakın olduğunu ifade ederek, ”Çünkü burası geçmişte büyüklerimizin savaştığı bir yer. Dedelerimizin 97 yıl önce yürüdüğü, gezdiği bu yerleri gördüğüm zaman inanamadım. Çok farklı duygular yaşadım. Türk insanının bize bakışını gördüğümde de çok duygulandım, bize çok iyi davrandılar” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
HasTavuk'tan Bir Kase Sıcak Çorba

Ricca, Türk mutfağını çok ilginç bulduğunu, yemek yaptığı sırada şefin soğanı ve sarımsağı kesişinin çok dikkatini çektiğini vurgulayarak, Türk yemeklerini ”lezzetli” olarak değerlendirdi.

Kız öğrencilerden Hayley Gatt ise Çanakkale’nin kendisi için çok fazla şey ifade ettiğini kaydetti.

Ziyareti sırasında Avustralya ile Çanakkale arasında karşılaştırma yapma imkanı bulduğuna da değinen Gatt, şöyle dedi:

”Bizim için bu ziyaret iyi bir tecrübe oldu. Türk milletine her açıdan değer veriyorum ve saygı duyuyorum. Türk mutfağını çok sevdim. Yemek çalışması çok eğlenceliydi. Türk ve Avustralya mutfağı arasında bazı benzerlikler bulunuyor. Örneğin imambayıldı yemeğini gördük. Bu yemekte patlıcan kullanılıyor. Biz de yemeklerimizde patlıcanı sıklıkla kullanıyoruz. Annem imambayıldının benzeri yemekler yapıyor.”/İHA


8 Nisan 2012. 13:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x