Devletin dağıttığı inekte “Brusella” çıktı


’Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi’ kapsamında kredili olarak dağıtılan montofon ineklerde ’brusella’ hastalığı çıktı.

 Çiftçiler isyanda…  

Kars’ın Kağızman İlçesi’nde, ’Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi’ (KASDEP) kapsamında kredili olarak dağıtılan montofon ineklerde ’brusella’ hastalığı çıktı. 2 inek karşılığı yaklaşık 11 bin lira borç altına giren çiftçiler, ineklerde insanlara da bulaşan, halk sağlığını tehdit eden brusella hastalığı çıkması üzerine, “Hastalıklı inekleri satanlar, dağıtanlar hesap versin” diyerek tepki gösterdi. Kağızman’da KASDEP’ten 131 besiciye, borçlandırılarak simental ve montoffon cinsi bin 30 inek dağıtıldı. Kağızman’ın Çayarası Köyü’ndeki besiciler, süt sığırcılığı için aldıkları ineklerin birbiri ardına yavru atmaya başlaması üzerine tedirgin oldu Çayarası Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanlığı’nın yaptığı başvuru üzerine, hayvanlardan alınan numuneler tetkik için Erzurum Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Yapılan incelemede, hayvanlarda ’brusella’ hastalığı saptandı.

’SAĞLIK KONTROLÜ YAPILMADAN MI VERİLDİ?’

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (SYDV) 76 yetiştiriciye borçlandırılarak 152 montofon inek verdiğini, şimdiye kadar 20 inekte brusella hastalığı görüldüğünü belirten yetiştirici Behçet Aras şunları söyledi: “İneğin attığı yavruyu alarak Erzurum’a götürdüm. Danada burusella hastalığı görüldü. Henüz doğum yapmayan 100’e yakın ineğin kaç tanesinde daha hastalık olduğunun bilinmemesi köylüleri tedirgin ediyor. Devlet bize ’geçimimizi sağlayalım’ diye hayvan verdi. Hayvanların ’yavrusunu satıp borçlarımızı öderiz’ diye ümitlendik. Yavrular ölüyor. Hastalık ineklerde de var. Yarın bu inekler ne olacak. Sağlık kontrolü yapılmadan mı inekler verildi?”

DİĞER HABERLER
Yumurta Hayat Kurtarır

 ’DAĞITANLAR HESAP VERSİN’

İneklerin süt, yoğurt, peynirinden bilmeden yararlandıklarını hatta bunları sattıklarını anlatan çiftçiler endişelerini şöyle dile getirdi:  “Çocuklarımıza hastalık bulaşırsa bunun hesabını kim verecek? Burusella olduğunu bilmediğimizden dolayı atan yavruları köpeklerimize yedirdik. Köyde bir tedirginlik var. Şartnamede bizlere simental cinsi inek vereceklerdi. Montofon dağıttılar. Anlamadığımız bir şeyler oluyor. Hastalıklı inekler dağıtanlar, satanlar hesap versin.” Hürriyet

 


12 Nisan 2012. 11:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x