EBK Kilosu 8,5 Liradan Kurbanlık Satacak


EBK, 15 bin büyükbaş hayvanı Trakya’dan kurban kesimi organizasyonları yapan firma ve örgütlere satacak.
 
Et fiyatlarındaki artışı dengelemek için hayvan ve et ithalatıyla görevlendirilen Et ve Balık Kurumu (EBK), ekim ayında ithal edeceği 15 bin büyükbaş hayvanı, Trakya bölgesinde kurbanlık olarak satılmak üzere kurban kesimi yapacak örgüt ve firmalara satacak.

Edinilen bilgiye göre, şaptan ari bölge olan Trakya’ya hastalıklı hayvan girişini önlemek için küçükbaş havyan ithalatı kararı çıkmasının ardından, büyükbaş kurbanlık ihtiyacının karşılanmasında EBK devreye giriyor.

EBK ekim ayında Uruguay’dan ithal edeceği 15 bin büyükbaş hayvanı, bölgenin büyükbaş kurban ihtiyacını karşılamak üzere Trakya’dan kurban kesimi organizasyonları yapan firma ve örgütlere satacak.

Hayvanların canlı kg satış fiyatı 8,5 lira olarak saptanırken, bu fiyatın bölgedeki kurbanlık satış fiyatının belirlenmesi konusunda etkili olacağı vurgulanıyor.

EBK halen ithal ettiği kasaplık hayvanlardan elde edilen karkası etin kilosunu 12 liradan özel sektöre satıyor.

Kurbanlık hayvanlar için belirlenen 8,5 liralık satış fiyatının, kurumu herhangi bir zarara uğramadığı kaydediliyor. Buna göre, piyasadaki 400 – 420 kiloluk bir kurbanlığın fiyatının 7 bin liraya kadar çıktığı belirtilirken, EBK 3 bin 500 liradan aynı nitelikteki hayvanı kurbanlık organizasyonu yapan örgüt ya da şirketlere verecek.

DİĞER HABERLER
Akabane hastalığı korkusu

İthal edilecek hayvanlar arasından kurbanlık niteliği taşıyan kusursuz hayvanların seçileceğini vurgulayan yetkililer, bu organizasyonun özel sektöre yardımcı olma ve kurbanlık fiyatlarındaki artışın önlenmesi için yapıldığını söylediler.

EBK’nin özel sektöre kilosu 8,5 liradan vereceği hayvanların vatandaşa satış fiyatı konusunda herhangi bir üst sınır belirlenmediğini belirtilen yetkililer, gerekirse bir üst sınır fiyatı belirlenebileceğini ifade etti.

Trakya’da kurbanlık amacıyla satılacak bu hayvanların bayramdan sonra Anadolu’ya getirilmesine izin verilmeyecek.

Edinilen bilgiye göre, Trakya’daki küçükbaş kurbanlık havyan ihtiyacının karşılanması amacıyla şimdiye kadar 150 bin baş civarında koyun ithalatı için özel sektöre ithalat kontrol belgesi düzenlendi.

Küçükbaş hayvanların ithalatının Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelerden yapılacağı belirtiliyor. EBK’nin kilosu 12 liradan özel sektöre sattığı karkas etin maliyetinin 10,4 – 10,7 lira arasında değiştiği kaydedildi.

Et Balık Kurumu 10 bin ton daha et ithali için ihale açtı.
         
Et ve Balık Kurumu (EBK), 10 bin ton taze soğutulmuş karkas et ithalatı için yeni ihale açtı. Hayvanların kesimleri, EBK görevlileri nezaretinde İslami usullere göre Müslüman kasaplar tarafından yapılacak. Teslimatı gerçekleştirilecek taze soğutulmuş sığır etlerinin kesimi ile teslimatı arasındaki süre, maksimum 5 gün olacak.

DİĞER HABERLER
Gıda sürdürülebilirliğinde lider Fransa oldu

EBK’nın duyurusuna göre, taze soğutulmuş sığır eti ihtalatı, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Almanya (Niethersaschsen ve North Rhine Westphalia bölgeleri hariç), Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Malta, İtalya (Sardunya Adası, Sicilya ve Piemonte bölgeleri hariç), İsveç (Vastmanland Bölgesi, Halland, Kornoberg, Skane, Jonkoping, Kalmar, Blekinge, Ostergotland, Vastra Gotland, Varmland, Orebro ve Sodermanland bölgeleri hariç), Polonya, Yunanistan (Voreio bölgesi hariç), Slovakya ve Slovenya’dan ve Tarım ve Köyisleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünün izin vereceği diğer ülkelerden yapılacak.

Yüksek besi randımanlı, azami 30 aylık, Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown Swiss kültür ırkı ve melezleri, erkek sığırlardan elde edilmiş karkas et ithal edilecek. Karkasın üzerinde kıl, deri, işkembe içeriği, kan ve benzeri bulgular olmayacak ve beher karkas ortalama 250-450 kg arasında olacak.

İhalede teklifler, 12 Ekim Salı günü saat 15.00’te alınacak.

Kurumun daha önce 5 bin ton taze soğutulmuş karkas et ithalatı için açtığı ihale kapsamındaki teklifleri ise 6 Ekim Çarşamba günü alınacak.

Yeni ihale şartnamesine göre, kesimi yapılacak sığırların Tarım ve Köyisleri Bakanlığınca görevlendirilen veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılacak ve uygun bulunan sığırların kesimine izin verilecek. Kesimler, Tarım ve Köyisleri Bakanlığının elemanlarınca denetlenmiş, denetleme sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş, sadece sığır kesmek üzere resmi makamlarca ruhsatlandırılmış kombina veya mezbahalarda yapılacak. Hayvanların kesimleri, EBK görevlileri nezaretinde İslami usullere göre Müslüman kasaplar tarafından yapılacak. Et üretiminin her aşaması ve yükleme EBK’nın görevlendireceği ara denetim elemanları tarafından kontrol edilecek. İhracatçı ülkenin sığır etine ilişkin, hormon ve antibiyotik gibi kalıntı izleme programında olduğu, etlerin kalıntı izleme planına göre limitler dahilinde olduğu belgelendirilecek. Kesilen hayvanların kesimden sonra BSE yönünden negatif olduğuna dair analiz raporu istenecek.

DİĞER HABERLER
Ebru Gündeş Hayvancılığı Bırakıyor

Teslimatı gerçekleştirilecek taze soğutulmuş sığır etlerinin kesimi ile teslimatı arasındaki süre, maksimum 5 gün olacak.

Toplam 10 bin ton taze soğutulmuş karkas sığır etinin 4 bin tonu İstanbul, 1600 tonu Ankara, 800 tonu İzmir, 1200 tonu Sakarya, 1200 tonu Afyon ve 1200 tonu da Bursa’ya teslim edilecek. Etin son teslim tarihi, 21 Aralık 2010 olarak belirlendi.

İhale dokümanı 250 lira bedel ile alınabilecek.


1 Ekim 2010. 10:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x