İlk “Helal Gıda” Fuarı


 CNR Uluslararası Fuar Alanı’nda açılan ve 3 Ekim’de  kapanan fuarda, 25’i yurt dışından olmak üzere toplam 55  firma katıldı.Az bir sayıda katılımın olmasına bir anlam veremeyen ilgililer” Demek ki daha başarılı olmamız için gelecek yıllarda daha iyi çalışmamız gerek” dediler.

World Halal Council (Dünya Helal Konseyi) ile Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneğinin desteğiyle düzenlenen fuar, helal sertifikası ile üretim yapan kuruluşların tüketicilerle ve ihracat yapabileceği kuruluşlarla buluştu.

Fuarın katılımcı ülkeleri arasında Malezya, Amerika, Hindistan, Rusya ve İran öne çıkıyor. Fuarın ziyaretçi ülkelerini Irak, İran, Malezya, Endonezya, Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Kuveyt, Katar, Umman, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Finlandya, İngiltere ve Fransa oluşturdu.

”Helal sektörü”nün gıda, kozmetik ve ilaç gibi bütün bileşenleriyle yer aldığı fuarda, cinsel gücü artırıcı helal ilaç üreten Continental Tradelinks firması ilgi çeken standlar arasında yer aldı.

Hindistan’da üretim yaptıklarını ifade eden şirket sahibi Rajesh Bagla, tamamen doğal otlardan yapılan ürünlerinin özellikle cinsel gücü artırmak ve kısırlık tedavisi için kullanıldığını söyledi.

Bagla, ilacın içerdiği otların erkeklerde kromozomları artırdığını, bu nedenle ilacın, erkek çocuk sahibi olmak isteyen hastalara da iyi geldiğini belirtti.

DİĞER HABERLER
İzmir’de Uluslararası Bakliyat Yılı Paneli

İlaçlarını Türkiye’de Tarım ve Köyişleri Bakanlığının onayıyla ”gıda desteği” olarak satışa sunduklarını ifade eden Bagla, ilaç üretimini 15 yıldır yaptıklarını ve ürünlerini bütün dünyaya sattıklarını kaydetti.

-DOMUZ ETİNİ TESPİT EDEN APARAT-

Helal Gıda ve Sağlıklı Ürünler Fuarı’nın bir diğer ilgi gören standı ise ürettiği aparat yenilen yemekte domuz eti olup olmadığını anlamayı sağlayan Rusya’dan Xema adlı  şirket oldu.

Aparatın sadece yemeği test etmekle kalmadığı, eti kesen bıçağın daha önce domuz etine bulaşıp bulaşmadığı da basit bir test sonucunda ortaya çıkardığı ifade edildir.

Ürünlerinin iki türlü olduğunu ifade eden firmanın İhracat Müdürü Juan Baker, bunlardan birinin bireysel kullanımlar, diğerin de kurumsal kullanımlar için olduğunu söyledi.

Bireysel kullanımlar için yaptıkları aparatın küçük bir şeritten oluştuğunu ifade eden Baker, ürünün kullanımını şöyle anlattı:

”Diyelim etli bir yemek yiyeceksiniz. Aparatı yemeğin suyuna batırıyorsunuz. Ardından da bir bardak içindeki içme suyuna batırıp çıkarıyorsunuz. Aradan bir dakika geçtikten sonra aparat üstünde çizgiler beliriyor. Bir çizgi, o üründe domuz eti olmadığını gösterir. Çift çizgi, o üründe kesinlikle domuz eti olduğunu belirtir. Çizgilerin çokluğuna göre yediğiniz ette ne derecede domuz eti olduğunu anlayabilirsiniz.”

DİĞER HABERLER
Makarnalık buğdayda zirve

Ürettikleri diğer ürünü büyük firmaların kullandığını anlatan Baker, Türkiye’deki asıl hedeflerini, ithal edilecek etlerde domuz eti olup olmadığını test etmek olarak açıkladı.

“Helal Gıda “fuarında beklenti çok yüksekdi.Ama beklenen olmadı ve fuarı düzenleyenler.katılımcılar ve ziyaretçiler büyük hayal kırıklığı yaşadılar.Uzak Asya’da tertiplenen “Gıda Fuar”larına yüzlerce şirketin katılmasını bilen herkesin hayal kırıklığına uğraması normal olarak karşılandı.Helal Gıda ürettiğini belirten bir çok firmanın fuar’a katılmamasına ise bir anlam verilmedi.Halbuki Uzakdoğu’da bu fuarları tertipleyen ülkeler Türkiye’yi bu kouda lider olarak görmek istediklerini belirtmişlerdi.

Helal Gıda Fuar’ıı  ile ilgili görüşlerini açıklayan  gıda şirketleri bu kadar az bir katılımın

Türk iye’de  ilk olarak tertiplenen bir fuar için iyi bir durum olmadığını belirterek bunu önümüzdeki yıllarda daha planlı bir şekilde yaparak kendimizi kanıtlamamız  gerektiğini söylediler.

SERDAR KONURALP


1 Ekim 2010. 18:12
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x