Hayvanlarını ağaç dalları ile besliyorlar


Samanyolu Haber Bitlis’te zorlu kış şartlarından dolayı erken biten yem ve fiyatların bir anda tavan yapması köyde hayvan besleyenleri farklı yöntemlere yöneltti.

Bitlis ’in Güroymak ilçesine bağlı Yemişveren köyünde yolların karla kaplı olması ve yem fiyatlarının yüksekliğinden yakınan köylüler hayvanlarını tandır ekmeği ve budadıkları kavak ağaçlarının dallarıyla besliyor. Son yılların en çetin kışının yaşandığı Bitlis’te kışın uzun sürmesi ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarının yem stoklarını erken tükenmesi üzerine vatandaşlar aç kalan küçükbaş hayvanları doyurmak için ağaçları budayıp, dallardaki kabukları hayvanlara yedirerek hayvanlarını hayatta tutmaya çalışıyor.

Köy içerisindeki ağaçların kısa sürede tükenmesi üzerine ise köylüler köyden yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan yüksek kesimlerdeki ağaçların dallarını budayıp kızaklarla köye getirmeye başladı. Köy yollarının açıldığı bu günlerde ilçe merkezine inen köylüler bu defa da Yem fiyatlarının yüksek olmasından şikayet ederek köylerine elleri boş dönmek zorunda kalıyor. Yem almak yerine buldukları farklı yöntemlerle koyun larını doyurmaya çalıştıklarını anlatan Cevdet Şibali, Kışın ortasında yem stoklarının tükenmesi nedeniyle birçok hayvanlarının açlıktan telef olduğunu söyledi.

Köyde 200 küçükbaş hayvanı olduğunu belirten Şaban Ergit de, kış boyunca köylülerden veresiye olarak aldığı yem borcunun beslediği koyunların fiyatıyla eşit duruma geldiği için mağdur olduğu belirtti

DİĞER HABERLER
İcradan Satılık Gelincik!

 


18 Nisan 2012. 15:22
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
İslam
İslam
11 yıl önce

Batıda ot/ saman/ oraya oranla ucuz ama akaryakıt fiyatları öylesine yüksek ki bedava alsalar Samanı otu yine zarar ediyor aldıkları yemler. Valilik Bakanlık devletin kurumları bu konuda yardımcı olmuyor. Van depremindeki hassasiyet iş yaşama hakkına gelince yok oluyor. Binlerce hayvan ya kesime gidecek ya da telef olacak.. Bu yıl doğumlar zarar edecek.. Veresiye defterleri kabardığından birçok besici çok sıkıntı çekecek. Oysa kırsal motorin karneye bağlanıp vergiden muaf olsa bu kadar sıkıntı yaşamaz köylü. Her şey sanayiciye yarıyor. Doğuda büyük entegre besi çiftlikleri kursa ya PINAR gibi büyük firmalar??

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x