Tohumculardan tepkiler


Ülkemizde yetiştirilen sebze ve meyvenin güvenilirliği uzun zamandır tartışma konusu. Vatandaşın kafasını karıştırmak isteyen ‘gıda simsarları’ bir kaşık suda fırtına kopartıyor.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, domatesler üzerine yapıştırılan ve fiyatı artıran organik ürün etiketlerinin tüketiciyi kandırmaya yönelik olduğunu, Türkiye’de bütün domateslerin organik olarak üretildiğini söyledi.

HİBRİTİN ADINI GDO ÇIKARDILAR

Antalya’da düzenlenen eğitim seminerinde konuşan TSÜAB Başkanı İlhami Özcan Aygun, Türkiye’de gıda sektöründe simsarlar tarafından oynanan ciddi oyunlar olduğunu, hibrit ile GDO’nun karıştırıldığını bunun da vatandaşın kafasını bulandırıp etiketlerle kandırılıp fazla ücret ödemesine sebep olduğunu savundu. GDO ile hibritin karıştırıldığını anlatan Aygun, şöyle konuştu: “GDO Teknolojisi dünyada 4 üründe kullanılıyor. Bunlar soya, mısır, pamuk, kanola. Bütün ürünler GDO’lu olarak görülür. Hiç alakası olmayan domates, biber, patlıcan, elma, muz, aklınıza gelebilecek her türlü ürünün GDO’lu olarak görülmesi bizi üzüyor. Şunu belirtmek gerekiyor ki arkadaşlar yetkili ağızlardan açıklamaları dikkatle izlesinler, veya bilimi takip etsinler. Bilim gösteriyor ki çalışma yapılan ürün belli. Türkiye’de en hassas incelenen konu tohumdur ve diyoruz ki bizim üretilen hiç bir ürünümüzde tohumluklarımızın hiç birinde GDO’lu ürün yoktur”

DİĞER HABERLER
TIR'lar, 20 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu

Seralarda bambus arısı kullanılmaya başlandığını kaydeden Aygun, şunları söyledi: “Hormon yok ve son iki üç yıldan beri bakın kaç ürün geri döndü. Son zamanlarda Greenpeace bu konuyu kaşımaya başladı, amaçları belli. Biz sektör olarak duruşumuzu gösteriyoruz. Benim çiftçimin alın teriyle kimse oynamasın. Benim sektörümde tohumda çalışan hanımefendilerin beyefendilerin alın teriyle kimse oynamasın. Bu ürünlerin elde edilmesi için ne kadar zaman geçiyor. Bir tohumun elde edilmesi için 10, 15 yıl süre var.”

Bir ürünün sofraya gelmesi için geçen sürenin belli olduğunu anlatan Aygun, sözlerini şöyle tamamladı: “Birileri birilerinin borazancılığını yapıyor. Bütün seralarda 5 yıldan beri döllemede arı kullanılıyor, acaba bunu kaç kişi biliyor?

Manavlara gidin AVM’lere gidin bir domatesin üzerinde arı işareti var.

Türkiye’de domatesler uzun zamandan beri arılarla dölleniyor. Bir cambaz ya da bir simsar fazla kazanç elde etmek için ufacık bir etiket ile yapmış olduğu uygulama ile benim halkımın cebinde daha fazla para kazanıyor. Bu da bizi üzüyor, diyoruz ki lütfen bizlere güvensinler bizlere inansınlar çünkü benimde çocuğum var, ailem var ben nasıl yiyorsam benim ailem yiyorsa, sattığım üründen de o kadar eminim çünkü aynısını bizde yiyoruz.”

DİĞER HABERLER
Gazprom: Türk Akım’ının ilk aşaması 3,3 milyar Euro

 

 

 


18 Nisan 2012. 18:18
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Arz
Arz
12 yıl önce

Size güvenmeyi isteriz sayın Aygun, yanlız bize bize şunu söyleseniz yeter: “Hükümete üreticilerin organik üretime geçip sağlığa zararlı olduğundan şüphelenilemeyecek bir şekilde üretim yapacakları ortamı sağlamasını önereceğiz.” …..bakın bunu neden zor söylemek? Böyle talep çıkınca karşınıza “”Tüm insanlığın gıda ve tarımsal ürün ihtiyacını karşılamak mümkün değildir bu dayatmadır niçin diyorsunuz? Allah aşkına sizin vizyounuz tüm insanlığı mı doyurmak? Çin mesela? Fazlasına gerek yok siz bizi doyurun yeter. Ama temiz şekilde. Bu arı arı dediğiniz % 60 üretimde kullanılan ve zor bulunan bir şey. O % 60 da kayıtlı üretimde. %40 ve % ? da kayıtsızlar nerede? Onlar hala her çiçeğe… Read more »

İslam
İslam
12 yıl önce

Kabahati Özründen Büyük… HİBRİT bunlar diyor yahu… Hadi bea.. Ebter yani FİTNE tohum.. Tek ekimlik.. Seneye ekersen aynı verimi alamazsın .. Ya ne yaparsın? “Bize oyun oynuyorlar” dediği tohum şirketlerinden yenisini alman gerekir. Yani alın terini ortaya koyduğu üreticiye pazarlayacak o firma yeni tohumunu bu arkadaş bunu savunuyor. El insaf.. Aynı arkadaş başka bir haberde “organik” karşıtı.. Olmaz diyor doyuramazsınız insanlığı “hibrit” almalısınız.. GDO nun boş bıraktığı alanı “hibrit” dolduruyor a benin vatandaşım. Melez-Hibrit Tohumları mı savunuyorsunuz? İnanılmazsınız. GDO ya tü kaka hibrite kucak aç.. Ayıp yahu.. Kanserle bağı bulunduğunu bile yakında açıklar bilim adamları şaşar kalırsınız o zaman “terleyen”… Read more »

Yavuz
Yavuz
12 yıl önce

Sayın ciftlik dergisi takipçileri Hibrit ile GDO’LU tohumun hiçbir farkı yoktur, ikisi de aynı amaca hizmet eder, sanayi tarzı üretimde yüksek karlılık tüketenlerde bilinen bilinmeyen zararlar. Yukarıdaki şahıs büyük bir cehaletle bizim tohumlarımızda GDO yok diyor HİBRİT bizimkiler diyor. Özrü kabahatinden büyük. 1950 yılından beri bu ülke sistematik açlığa mahkum edilmek isteniyor, Hibrit tohuma sanayı ekimine hayır, tohum Anadolu’nun yereli tohumu olmalı 250 bin yıllık tohum bunlar Abd nin tohumu daha üstün yalanına inanmayın. Allah’ın tohumu 250 bin yılda oluşmuş Anadolu tohumu dıger ülkelerden bu kadar yıl daha ileride. Yalanlara kanmayın tohumda verimlilik %30-40 tır bunlar %60 üstü verimli tohum… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
3
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x