AVRUPA’NIN BALIĞI TÜRKİYE’DEN


Kriz yüzünden devlet teşviğini alamayan Yunanlılar pazardan çekilince Türk balıkçılara gün doğdu.

İstanbul Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sagun, “Çipura, levrek satışımız hızla artyor. Avrupalı yediği 4 balığın birini bizden alıyor” dedi.    Su ürünleri sektöründe dünyanın en büyük fuarı olan Avrupa Su Ürünleri Fuarı’nda (ESE 2012) Türk firmaları şov yaptı. 70 ülkeden 1600 firmanın yer aldığı fuarda Türkiye’den katılan 14 firma, alabalık, orkinos, çipura, levrek, karides ve hamsilerle görücüye çıktı. Türk pavyonunda kurulan mutfakta 5 bin porsiyon balık pişirilerek ziyaretçilere sunuldu.

Hedef 550 milyon dolar  

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun, son 12 ayda ihracatın yüzde 43 arttığını söyledi. 2011’de 447 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirten Sagun, bu yılki hedefin 550 milyon dolar olduğunun altını çizdi. 2023 hedefi ise 2 milyar dolar. Avrupa’da Türkiye’ye ilginin arttığına da dikkat çeken Sagun, şunları söyledi:   Avrupa’daki pay %25   “Daha önce çipura ve levrekte en büyük rakibimiz Yunanistan’dı. Onlara büyük miktarda devlet teşviği ve sübvansiyon veriliyordu. Kriz başlayınca bunlar kaldırıldı ve pazardan çekilmeye başladılar.

Türkiye’nin yıldızı parladı.

” Avrupa’daki pazar paylarının yüzde 25’e ulaştığına dikkat çeken Sagun, “Avrupalı’nın yediği her 4 balıktan biri Türkiye’den”dedi. Sagun, ayrıca Sagun Grup olarak geçen yıl 125 milyon dolar ciroya ulaştıklarını kaydetti. Sagun, Mitsubishi’ye 12 yıldır orkinos sattıklarını da belirtti.

DİĞER HABERLER
Zeytinde Rekor Beklentisi

Hamsiyi kiraza sarıp Almanlar’a satıyor  

Samsun’lu Sastaş, hamsiyi de Avrupalılar’a yediriyor. Şirketin sahibi Hasan Demircioğlu, bu yıl 6 milyon dolar ihracat hedeflediklerini belirterek, “Hamsiyi yeşil soslu, acılı, sade ve kiraza sarılı olarak satıyoruz. Kirazlı hamsiyi özellikle Almanlar büyük ilgi gösterdi” dedi. Demircioğlu ayrıca fazla çocuğu olmadığı için avcılıktan ihracatçılığa geçtiklerini vurguladı.   Ruslar’ı alabalığa alıştırdık   Antalya Alabalık’ın ortaklarından Hasan Yılmaz 40 milyon dolar ciroları bulunduğunu ve 8 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi. Yılmaz, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Almanya’ya  alabalık sattığını ifade etti. Yılmaz, “Ruslar’ı alabalığa biz alıştırdık” dedi. Yılmaz ayrıca kriz yüzünden Avrupa’da vadenin 10 günden 45 güne çıktığını söyledi./Hamit VAROL/ BUGÜN


26 Nisan 2012. 14:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x