Çorum’da hayvan veriminin artırılması için aşı kampanyası


Güç Yem, Veteriner Hekimler Odası ile birlikte ortak bir proje hazırlayarak, hayvan hastalıklarının ve kayıplarının önlenmesi için aşılama kampanyası başlattı.

Güç Yem, Çorum’da hayvancılıkta verimliliğin artırılması ve hayvan hastalıklarının, kayıpların önlenmesi için bir proje başlatarak, hayvan üreticilerine destek olacak. Proje, Enterotoksemi ve yanıklarla ilgili büyükbaş hayvanların aşılanması şeklinde yürütülecek.

Güç Yem’in yeni projesi hakkında bilgi vermek amacıyla Cevher Sofra’da basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya; Veteriner Hekimler Odası Başkanı Arif Akar, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Cinbek, Süt Birliği Başkanı Mehmet Gayretli, Güç Yem Genel Müdürü Ayhan Coşar, veteriner hekimler ve firma temsilcileri katıldı.

İlk defa özel sektör ve bir meslek örgütünün bir araya gelmesiyle bu projenin oluşturulduğunu belirten firma yetkilileri, “hayvancılıkta verimliliğin artırılması ve kayıpların azaltılabilmesi için iki kurum ortak çalışma gerçekleştirmektedir. Aşılama çalışması Veteriner Hekimler Odası tarafından yürütülecektir. Biz bu proje ile üreticinin gücüne güç katmayı amaçladık” dediler.

Güç Yem Genel Müdürü Ayhan Coşar, hayvan kayıplarının ve hastalıklarının önlenmesinin tek yolunun aşı olduğunu belirterek, hayvanına aşı yaptıran üreticilere destek vereceklerini açıkladı.

Projenin ilk etapta Çorum Merkez ve Mecitözü İlçesini kapsayacağını, Temmuz ayı sonuna kadar 15 bin hayvanı aşılamayı hedeflediklerini bildiren Coşar, ileriki dönemde ise projeyi Çorum geneline yaymak istediklerini kaydetti.

DİĞER HABERLER
Bilinçli Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyel Direnç Sempozyumu

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Cinbek ise güzel ve faydalı bir proje hazırlandığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. “Üretici ne kadar erken

bilinçlenirse kaybı o kadar azalır” diyen Cinbek, kampanyanın başarıyla sonuçlanması için gereken desteği sağlayacaklarını söyledi.

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Arif Akar da hayvanlarda görülen hastalıklar hakkında bilgiler verdi.

Akar, “hayvanlarda hastalık oluşturan mikroorganizmalar, sporlu bakteriler olup toprakta ve hayvan gübrelerinde uzun süre canlı kalırlar. CI Perfringers tip A, B, C, D, E ise normal olarak hayvanların bağırsaklarında bulunurlar. Sporlar, uygun ortam bulduklarında vegatatif hale geçerek çıkardıkları ekzotoksinlerle (alfa, beta, gama, delta,epsilon vb.) hastalık oluştururlar. Aneerob olan bu mikroorganizmalar, yara enfeksiyonları şeklinde klinik belirtilerle veya beslenme değişikliklerinde hiçbir semptom göstermeden hastalık oluştururlar. Ölüm oranı yüksektir ve enterotoksemilerde hiçbir belirti gözlemeden hayvan ölü bulunur.

Clostridial hastalıkların tedavisi yoktur, hastalıklardan korunmanın tek yolu aşılamalarla mümkündür.

Clostridial hastalıklar; yanıkara, malignant ödem, bradzot, enfeksiyon nekrotik hepnekrotik hepatit (kara hastalık), kuzu dizanterisi, struck, enterotoksemi (pulpy kidney, çelerme, ot hastalığı), sığırlarda basiller hemoglobinüri, tetanoz olarak sıralanabilir” diye konuştu./yaylahaber


1 Mayıs 2012. 18:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x