Sucuk ve salam imalatında karışık devri bitiyor..


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sucuk, salam ve sosiste karma et dönemini bitiriyor.

İşlenmiş et ürünlerinde hileyi önlemek için harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sucuk, salam ve sosiste karma et dönemini bitiriyor.

Hazırlanan tebliğle bu ürünler yüzde 100 dana, yüzde 100 tavuk veya yüzde 100 hindi etinden üretilecek. ‘Bu sucuk yüzde 60 dana, yüzde 40 tavuk etinden üretilmiştir’ ibareli ürünler piyasada satılamayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı et ürünlerinde hileyi önleyecek radikal bir adım atıyor. Sucuk, salam ve sosiste karma et dönemi kapanıyor.

Tebliğ değişikliği ile bu ürünler sadece kırmızı et veya beyaz etten üretilebilecek. Türk Gıda Kodeksi’nde yapılacak değişikliğin ardından sucuk, salam ve sosis gibi ürünler yüzde 100 dana, yüzde 100 tavuk veya yüzde 100 hindi etinden üretilecek.

Tebliğ değişikliği ile ‘Bu sucuk yüzde 60 dana eti, yüzde 40 tavuk etinden üretilmiştir’ ibareli ürünler piyasada satılamayacak. Geçen hafta yapılan bir toplantı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere sektör temsilcileri ve üniversite temsilcilerinden oluşan alt komisyon konuyla ilgili çalışma başlattı. Edinilen bilgilere göre yeni uygulamanın yürürlüğe geçmesi yıl sonunu bulacak.

DİĞER HABERLER
Olumlu Bir Adım Olan Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Gözden Kaçan Önemli Nokta Ne..?

Bunun için piyasadaki ürünlerin tükenmesi ve raf ömürlerini tamamlamasına yönelik bir tarih düzenlemesi yapılabileceği belirtiliyor. Alt komisyonun çalışmasını tamamlamasının ardından konu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TSE, Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı üst komisyona havale edilecek. Üst komisyonda tartışmaya açılmasının ardından taraflar değerlendirmede bulunarak düzenlemeye son şeklini verecekler. Üst Komisyon tarafından hazırlanan taslak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın onayının ardından yürürlüğe girecek. Et ürünlerinde hileyi önleyecek önemli bir adım atıldığına dikkat çeken bakanlığa yakın kaynaklar, konuya ilişkin çalışma başlatılmasına yönelik kararın kısa süre önce alındığını bildirdi. Yeni dönemde sucuk, salam ve sosiste karışık et ürünü olmayacağını ifade eden üst düzey bir bakanlık yetkilisi, “Alt komisyon bir taslak hazırlayacak. Üzerinde durduğumuz konu ürünlerin sadece kırmızı etten veya sadece beyaz etten yapılacak şekilde olması. Tebliğ değişikliği ile karışıklığın önüne geçilmiş olacak. Yeni üretim yapılacak ürünlerde uygulamanın yıl içerisinde başlamasını öngörüyoruz. Ancak piyasada bulunan ürünlerin tükenmesi, depolarda bekleyen ve raf ömrü henüz dolmamış ürünlerin elden çıkarılmasının ardından tam olarak uygulamaya geçirmeyi planlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 100 dana ve tavuk etinden üretim yapma şartı ihlal edilirse cezai yaptırımlar devreye girecek. Tebliğ ihlali gerçekleştiren işletmelere idari para cezası kesilmesinin yanı sıra balda ve et ürünlerinde kısa süre önce uygulanan deşifre yöntemine başvurulacak. Gıdada hile yapanlara yönelik en büyük cezalandırmanın deşifre etme yöntemi olduğunu aktaran üst düzey bir bakanlık yetkilisi, “Biz karışım ürünlerin önüne geçmek istiyoruz. Tebliğ yürürlüğe girdikten sonra herhangi bir firmanın yanlış bir yola gireceğini düşünmüyoruz. Böyle bir davranışta bulunmaları halinde deşifre olacaklarını biliyorlar.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Sağlığa zararlı gıda ürünlerine "Kırmızı Damga" geliyor

Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in gıda güvenliği konusuna özel önem verdiğini aktaran yetkililer, vatandaştan da kendilerine yardımcı olmalarını talep ediyor. Ürün alırken fiyatın öncelikli unsur olmadığına dikkat çeken yetkililer, Alo 174 Gıda Hattı’na alınan her ürünle ilgili şikâyette bulunmalarının işlerini kolaylaştıracağını dile getiriyor.(Cihan)

 

 

 


2 Mayıs 2012. 13:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x