“Türkiye’de 50 baş ve üzeri hayvan varlığı olan 24 bin işletme var”


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, son on yılda 50’den fazla büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı 4 binden 24 bine ulaştığını kaydetti.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin 6. Olağan Genel Kurulu toplantısına katılan Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, birliğin 15-16 yıllık bir geçmişi bulunduğunu ifade etti. Bakan Eker, sığırcılıkta ıslah ve verim çalışmalarında birliklerin belirleyici rolüne dikkati çekti.

Dünyayla rekabet edecek verimlilikte üretim yapmak, süt, et verecek hayvanlar yetiştirmek için ölçek ekonomisine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Bakan Eker, “Bunun için öncelikle hayvanın verim kayıtlarının, soy kütüklerinin tutulması lazım. Bütün bunlar için 1995-96’lara kadar Türkiye bekledi. 1995-96 yıllarında başlayan çabayla yavaş yavaş bir organizasyon oluştu. Bugün bu organizasyon 130 bin üyeye ulaştı.” diye konuştu.

Soy kütüğüne kayıtlı sığır sayısının göreve geldikleri dönemde 178 bin dolayında olduğunu, 8-9 yıl içinde rakamın 2 milyon 556 bine ulaştığının altını çizen Bakan Eker, 3 milyon 118 bin hayvanın da ön soy kütüğüne kayıtlı hale geldiğini kaydetti.

“Kültür ırkının oranı yüzde 40’a yükseldi”

Kültür ırkının önem taşıdığına işaret eden Bakan Eker, göreve geldiklerinde kültür ırkının toplam sığır varlığı içindeki oranının yüzde 18 civarında olduğunu, oranın bugün yüzde 40’lara ulaştığını belirtti.

DİĞER HABERLER
“Süt üretimini 18,5 milyon tona çıkardık”

Hayvancılıkla ilgili teşviklerin de bu süreçte artış gösterdiğini ifade eden Bakan Eker, Türkiye’de geçmişte tarımın diğer sektörler arasında, hayvancılığın da tarım içinde ‘üvey evlat’ muamelesi gördüğünü, ancak bu algıyı değiştirdiklerini söyledi.  Bakan Eker, tarımsal destek içinde hayvancılığın payını yüzde 4’ten yüzde 28’e çıkardıklarını belirterek, 2012 yılı için belirlenen 7,6 milyar liralık tarımsal desteğin, 2 milyar 160 milyon lirasını hayvancılık desteklerinin oluşturduğunu kaydetti. 2012 yılında ilk defa etçi damızlık sığır başına 350 lira destek verileceğini, besilik hayvan başına da 300 lira ödeme yapılacağını ifade eden Bakan Eker, sektöre yönelik diğer destekler ve projeler hakkında bilgi aktardı. Sığır sayısı ve süt verimliliğinde de artış meydana geldiğini anlatan Bakan Mehdi Eker, tarımda ölçek ekonomisine doğru yol alındığını, 2002’de 50’den fazla büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısının 4 bin olduğunu, rakamın bugün 24 bine ulaştığını kaydetti.

Bakan Eker, üzerinde çalıştıkları konular hakkında bilgi verirken de meraların hayvancılık işletmelerine kiraya verilmesinin gündemlerinde yer aldığını söyledi. Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi sorunu da çözmeye çalıştıklarını belirten Bakan Eker, şunları kaydetti: ”Bizim gibi miras yoluyla babadan evlada tarım arazilerini bölük pörçük eden başka bir ülke dünyada yok. Bizim şu anda rekabet halinde bulunduğumuz ülkelerden mesela İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya’da sırasıyla ortalama işletme büyüklükleri 450 dekar, 430 dekar, 420 dekar, en küçüğü bizimle kıyaslanabilecek İspanya, 240 dönüm. Türkiye’de 60 dönüm. 60 dönüm de yekpare değil. 60 dekarlık bir alan ve bu da ortalama 7 parselden oluşuyor. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor, bu hepimizin sahiplenmesi gereken sosyal bir mesele.” Küçükbaş hayvancılığın önemine de değinen Bakan Eker, küçükbaş hayvancılığın Türkiye’nin vazgeçemeyeceği, vazgeçmemesi gereken bir alan olduğunu vurguladı. Kentleşmenin, köyden kente göçün en fazla zarar verdiği alanların başında küçükbaş hayvancılığın geldiğini dile getiren Bakan Eker, ”Biz koyun ve keçi yetiştiricilerinin de hem örgütlenmelerine yardımcı olmak hem destekleme kapsamına almak suretiyle onların da üretiminin niteliğinin kalitesinin artırılması çabasını ortaya koyduk. Türkiye’de geçtiğimiz yıl 23 milyon anaç koyun kaydedildi, küpe takıldı. Bu, bir ara 16-17 milyonlara düşmüştü. Burada da önemli bir gelişme sağlandı” dedi.

DİĞER HABERLER
Veteriner Hekimlerin Yaşadıkları Sorunlara Çözüm İstendi!

Anadolu coğrafyasında küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin sadece üretim kaynağı olarak değil, çevre dengesi, erozyonla mücadele açısından da önem taşıdığını belirten Bakan Eker, ”Sığırcılığı geliştireceğiz, verimli, dünyayla yarışabilir hale getireceğiz ama asla küçükbaş hayvancılıktan da vazgeçmemeliyiz” dedi


2 Mayıs 2012. 14:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x