Pazarın yüzde yetmişi kayıtdışı


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı meyve-sebze pazarıyla ilgili açıklamada bulundu. Yazıcı nasıl çözüm getirecek?

Dünya Gazetesi’nin sorularını cevaplayan yazıcı kayıtdışılığın sorulması üzerine şu cevabı verdi:

“Evet, kayıtdışılık ve zaiyat çok fazla. Mesela 2011 rakamları, Türkiye’de 26 milyon ton sebze, 16 milyon 200 bin ton meyve,topluyorsunuz 42 milyon ton meyve-sebze.. Bunun parasal değeri 2011 rakamları ile 60 milyar TL. Türkiye bunun yüzde 5’ini ihraç ediyor. Yüzde 95’i iç piyasada. İç piyasaya arz edilen yüzde 95’in, yüzde 25’i telef oluyor. Ambalaj, sevkiyat, saklama sorunları nedeniyle. Yüzde 25 kayıp demek 19 milyar TL kayıp demek. Geriye kalanın yüzde 30’u kayıtlı, geri kalan da kayıtdışı.

Bu kadar büyük bir miktarlardan söz ediyoruz. İnşallah hal kayıt sistemi ile sorunları minimize edeceğiz.

Bugünkü kanun 1957 tarihli. 55 model bir araç. Ekonominin bütün aktörleri ticari faaliyetlerini 55 model araçla sürdürüyor. Bütün partilerin mutabakatıyla çıkarıldı. Bu kanun 1.535 maddeden oluşuyor. Kanun TBMM’de ittifakla görüşülmeseydi çıkamazdı.

Diğer konu, TBMM’de önergelerle değiştirme yolu açılsaydı, kanunun bütünlüğünün bozulma ihtimali çok yüksekti. Küresel rekabete girmek için güçlü ve şeffaf yapınız olmalı, hızlı hareket edebilmelisiniz. Kanun buna imkan tanıyor. İç boyutu itibariyle kayıt dışılığı da önlemeye çalışıyor. Denetimi göstermelik olmaktan çıkarılıyor.”

DİĞER HABERLER
Süt tozu ihracatına da destek verilecek !

14 Mayıs 2012. 12:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x